Пенсионната реформа ще бъде прокарана с плаващи мнозинства

ДПС ще удари рамо на ГЕРБ и АБВ за избора между НОИ и частен фонд, Реформаторите – за вдигането на възрастта

Пенсионната реформа ще бъде прокарана с плаващи мнозинства

Правото на многократен избор дали човек да се осигурява за втора пенсия в частен фонд или да прави вноски само в държавното осигуряване беше прието на второ четене в четвъртък от парламентарната социална комисия. Мнозинството на ГЕРБ и АБВ, подкрепено от ДПС отхвърли предлаганите от Реформаторския блок поправки, целящи да се запази задължителният "капиталов елемент" за родените след 1970 година и така да се съхрани в по-голяма степен вторият стълб на пенсионната система. Приет беше първоначално заложеният текст, според който осигурените в универсален фонд ще могат да избират до пет години преди пенсиониране къде да отиват парите им – в НОИ или в частен фонд.

При това и други гласувания в комисията стана ясно, че приемането на ключовите моменти от пенсионната реформа в зала ще зависи от подкрепата на различни мнозинства. ДПС се очаква да подкрепи всички текстове, свързани с правото на избор между частен фонд и държавното осигуряване, които Реформаторите, Патриотичният фронт и БСП не подкрепят. ДПС подкрепи правото на избор още в края на миналата година, когато се предвиждаше той да се прави еднократно, без право на промяна.

Реформаторският блок пък подкрепя предложенията за вдигане на възрастта за всички категории труд, по които от БСП и ДПС гласуват против.

Мнозинството в социалната комисия отхвърли и друго предложение на Реформаторския блок – изборът между НОИ и частния фонд да се прави до една година преди пенсиониране, а не до пет, както се предлага в законопроекта.

"Това е път към отмяната на втория стълб и сливането му с третия", коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. По-късно пред журналисти той заяви, че не се случва нищо драматично и когато нещо не е част от правителствената програма или коалиционното споразумение, имат право да гласуват против.

"Това е една разделителна линия между Реформаторския блок и ГЕРБ, която беше много ясно видима и в 41-то Народно събрание, така че не бих казал, че е изненада и в 43-тото Народно събрание. Позициите на ГЕРБ по пенсионните въпроси са видимо по-близки до тези на партньорите от АБВ или на БСП като опозиционна партия. Това е една разлика във вижданията ни, която явно ще надвиживее този парламент, ще бъде част от предизборната ни конкуренция за бъдещи народни събрания, но аз съм с вътрешното убеждение, че ние сме прави и че са нужни доста по-смели промени в пенсионната система", заяви Кънев.

"Впечатлението ми е, че има солидно мнозинство, оформено от ГЕРБ, АБВ и ДПС, така че най-вероятно ще мине", прогнозира той предстоящото гласуване на текстовете в зала.

Реформаторите обаче подкрепят повишаването на възрастта за пенсиониране за различните категории трудещи се, което също беше прието в четвъртък от парламентарната социална комисия. Според тях пенсионната възраст за масовата трета категория ща нараства плавно до достигането на 65 години за мъжете и жените.

Отхвърлени бяха всички предложения на БСП за замразяване на пенсионната възраст и запазване на по-ранното пенсиониране за жените.

По предложение на депутати от ГЕРБ беше решено за осигурителен стаж при пенсиониране да се зачита времето, през което бабата или дядото са полагали грижи за своето внуче, ако то е с увреждане над 90 на сто и постоянно се нуждае от чужда помощ. Досега този стаж се признаваше само за родители, съпруг или съпруга на човека с увреждане.

Намаляването на таксите на фондовете влиза в пенсионния пакет

Към пакета с пенсионни промени влизат и се очаква да бъдат подкрепени и предложения на депутати от временната комисия за проверка на дейността на пенсионните фондове, предвиждащи намаление на таксите, които дружествата събират.

Председателят на временната комисия Корнелия Нинова припомни, че предложенията бяха подготвени по време на работата на комисията, но депутатите са изчакали разглеждането на пакета с пенсионни промени на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, за да се спести време.

Нинова заяви, че промените са внесени с подписите на депутати от всички участващи в комисията парламентарни групи и по тях има постигнат широк консенсус, като те са съгласувани с Комисията за финансов надзор и с частните пенсионни фондове и се одобряват от тях.

Тя съобщи, че едно от предложенията е отчетите на частните фондове за доходността да са на тримесечие вместо едногодишни, както е сега. Нинова посочи, че така се отговаря на поетия ангажимент при сформирането на комисията за по-голяма прозрачност, за да знаят хората как се управляват парите им.

Нинова припомни, че вторият ангажимент е бил да се оставят в хората и в техните партиди повече средства, като за тази цел депутатите от комисията предлагат намаляване на таксите, които събират частните пенсионни фондове. Досега те събираха три такси. Първо, такса до 5% от всяка осигурителна вноска, като се предлага постепенното ѝ намаление до 3.75% в рамките на четири години. Второ - т.нар. инвестиционна такса до 1%, като се предлага поетапно тя да се намали до 0.75%. Трето - такса от 20 лева при прехвърляне на вноската от един фонд към друг, като се предлага тя изцяло да отпадне.

Третата цел е била по-добър и по-силен контрол върху частните пенсионни фондове и изчистване на всички съмнения за сделки със свързани лица. "Предлагаме разширяване на понятието "свързани лица". Това е доста специфично и дълго като определение, но целта е да се ограничат възможностите за злоупотреби и инвестиране в техни свързани фирми", обясни Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България