Пет партии започват общи действия срещу едноличния управленски модел

"Да, България", ДСБ, "Нова република", "Зелените", ДЕОС и БЗНС търсят подкрепа за антикорупционно обществено движение

Пет партии започват общи действия срещу едноличния управленски модел

Пет десни формации от три коалиции се обединиха в общи действия за натрупване на обществено доверие за "демонтаж" на управленския модел на еднолична власт. Става въпрос за "Да, България" на Христо Иванов, ДСБ, "Нова република" като Мартин Димитров, "Зелените", ДЕОС и БЗНС.

Част от общата им работа е кръгла маса на тема "Моделът на завладяната държава и опозицията срещу него". Говорители по време на събитието в неделя бяха Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДСБ. В дискусията участват и анализатори и политолози като Даниел Смилов, Илиян Василев, Стефан Тафров, Огнян Минчев.

Антикорупционно движение

Според Христо Иванов и Атанас Атанасов целта на обединението на "демократичната общност" е да концентрира сили и обществена подкрепа за промяна на управленския модел и по думите на Атанасов "да върнем парламентарната република, която днес е изпразнена от съдържание и съществува само на хартия в чл. 1 на конституцията".

Според Иванов първата стъпка в общите действия е конфронтация със сегашния модел и "създаване на продемократично и антикорупционно обществено движение". Иванов коментира, че с евентуалното създаване на формална политическа коалиция за участие в изборите петте формации едва ли е успеят да променят обстоятелствата.

"Идва въпросът как ще го правите това, като сте се събрали формации с между 2 и 4% доверие - не трябва ли да приемем фактите? Ако се бяхме събрали да подпишем споразумение и да заспим до изборите - очевидно нищо няма да направим. Но ние се събираме, за да започнем работа по промяна на обстоятелствата, а не по нагаждане към главното обстоятелство ГЕРБ", обясни Иванов.

"Свободният човек е основна цел и средство на политическата ни заявка. Основен инструмент за тази свобода е установяване на диктатура на закона и правилата. Ние искаме ограничена, но здрава държава - здрава означава с правила и работещи институции. Не можем да свършим задачата без свобода на словото. Вие преценете къде се намира тази заявка ценностно, в коя точно политическа традиция - дясната или лявата", заяви лидерът на "Да, България".

Усещане за безалтернативност

Според Христо Иванов моделът на едноличната власт се крепи на успешно създаваното усещане за безалтернативност. "Няма опозиция на този модел. Това в парламента са кандидати да вземат по-голяма порция на модела. БСП представлява една по-стара версия на същия този модел, която се надява да се върне на власт", коментира Иванов. Според него усещането за безлтернативност се насажда не само в България, но дори и сред партньорите на страната в Европейския съюз и НАТО.

Лидерът на "Да, България" прогнозира, че "моделът Борисов" е в зенита си, тъй като няма да издържи още дълго икономически, особено след като намалеят средствата от еврофондовете.

"Големият въпрос – какво ще дойде след него? Защото разпадът може да доведе до презареждане и ние да се окажем в по-лошо положение", предупреди Иванов.

Обезличаване на институциите

"Основната цел на тези, които упражняват властта, на това, което аз наричам "Модела Борисов", е еднолично управление за усвояване и присвояване на общите пари. С тях се купуват политическа власт и влияние. “Аз дадох...” е любимата реплика на Бойко Борисов - така се купува влиянието", коментира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Според него основните принципи на този механизъм на управление напомнят за времената на социализма – постигане на единна и неделима власт, монополизация на основните икономически отрасли, унищожаване на малкия и среден бизнес, ликвидиране на конкуренция чрез нагласени обществени поръчки.

Атанасов заяви, че настоящият модел цели размиване на границите между властите и постигане на единна и неделима власт. Това минава през "видимо обезличаване на институциите на държавата". За пример той даде обезличаването на Народното събрание. Според Атанасов овладяването на институциите става чрез назначаване на посредствена партийна номенклатура.

"Задължителна черта е контролираната корупция. Който си позволи да участва в схеми без санкция – идва "суджука". Това е система за незаконно стимулиране на лицата от държавния апарат, за да обслужват този модел. Корупцията се раздава на порции, за да може да обслужва модела", заяви Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?