Петър Славов: Законопроектът на ГЕРБ създава опасност от оспорване и касиране на вота

Петър Славов: Законопроектът на ГЕРБ създава опасност от оспорване и касиране на вота

Промените в закона за извънредното положение, с които се дава възможност на поставените под карантина да гласуват на предстоящите избори, може да доведат до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители.

Това каза пред БНР юристът и бивш депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов по повод внесените преди седмица от ГЕРБ и "Обединени патриоти" поправки, които преди ден бяха приети на първо четене от парламентарната правна комисия. Славов попита защо тези промени не се направят в Изборния кодекс, а се търси "вид политическа или законотворческа иновация през т.нар. закон за извънредното положение да се правят промени в изборните правила".

Управляващите дават две обясения защо не искат да отварят Изборния кодекс. Едното е препоръката на Венецианската комисия 6 месеца преди избори да не се правят съществени промени в избирателните правила. През годините обаче от ГЕРБ не са спазвали тази препоръка - изборните промени досега винаги са се правили в последния момент, макар и по конюнктурни съображения. Другият аргумент на управляващото мнозинство е, че ако започнат промени в Изборния кодекс, то между двете четения всички парти ще внесат предложения и това ще забави приемането на поправките.

В четвъртък Славов подчерта, че с промените през закона за извънредното положение създават проблеми. Единият от тях е дали този закон ще продължава да е действащ към деня на изборите 4 април, както и как ще гласуват карантинирани лица при отмяна на извънредната епидемична обстановка. "Тъй като тогава очевидно няма да се прилагат тези новозамислени от управниците ни правила за гласуване с подвижната избирателна кутия", каза той.

Преди ден подобно предупреждение отправи и депутата от БСП Крум Зарков по време на обсъждането на проекта в правната комисия. Тогава социалистът предупреди, че ако на 4 април страната вече не е в извънредна епидемична обстановка, то поправките няма да са в сила и карантинираните няма да има как да гласуват.

Сега Славов подчертава и друго – възниква противоречие между Изборния кодекс и това, което се канят мнозинството депутати да приемат. Причината – в изборния закон пише, че с подвижни избирателни кутии гласуват само хора с трайни увреждания, а в този за извънредното положение ще е записано, че на това имат право и карантинираните и болните от коронавирус.

"В подобна ситуация се прилага нормативният акт от по-висок ранг – в случая Изборният кодекс. Иначе казано, гласовете или вотът, получен с подвижна избирателна кутия от наши сънародници, които са под карантина, е напълно възможно да бъде оспорен и дори касиран. Сегашното мнозинство залага бъдещ доста сериозен проблем", посочи Славов.

Според него заради това противоречие е напълно възможно да се стигне до обжалвания и оспорвания на избора на един или друг народен представител, от една или друга листа, включително пред Конституционния съд.

Славов припомни, че готови законопроекти за промени в Изборния кодекс като този за гласуване по пощата, вече са в Народното събрание, но остават на заден план и се игнорират. "А той би могъл да реши както проблема с карантинираните лица, и то трайно, така и другия, много важен и сериозен проблем с нашите сънародници зад граница, които очевидно в много държави въобще няма да могат да гласуват, тъй като се очертава да бъдат в локдаун", добави бившият депутат от Реформаторския блок.

За гласуване по пощата настояват извънпарламентарни формации, както и българи, които живеят в чужбина. Управляващите обаче отхвърлиха идеята и я определиха като "екзотика".  От ГЕРБ обявиха, че за такава промяна няма достатъчно време. Някои от партиите извън парламента обаче смятат, че това не е така

Споделяне

Още по темата

Още от България