Петър Стоянов прави кръг “Мисъл” за възраждане на СДС

Разгроменият кандидат-президент Румен Христов отново претендент за лидер на партията

Румен Христов. Сн. БГНЕС

Кръг "Мисъл", състоящ се от "интелектуалци и бивши политици", се заема с мисията да възражда СДС и да популяризира "новото му лице", научи Mediapool. Инициативата била на бившия президент и лидер на СДС Петър Стоянов, който неотдавна обяви, че би гласувал за СДС, само ако скъса с партията на Иван Костов ДСБ и излезе от Синята коалиция. Точно това се случи миналия месец, което пък доведе до оставка на досегашния председател на СДС Мартин Димитров.

Кормилото на синята партия временно е в ръцете на Борис Марков, но изборът на лидер предстои. На 8 юни бе обявена първата кандидатура - Румен Христов, който се кандидатира за президент миналата година и постигна историчка загуба за СДС от 1.95%, в коалиция с партиите на Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев и пр.

Обявявайки кандидатурата си, Христов спомена и за създаването на екип, който ще популяризира новия СДС.

Източници на Mediapool разказват, че идеята за кръга “Мисъл” се е зародила на рождения ден на бившият президент Петър Стоянов в края на миналия месец. Екипът за подкрепа, според близките до Стоянов седесари, ще бъде съставен от интелектуалци и бивши политици. Към момента се спрягат имената на едни от основателите на СДС - режисьорът Евгени Михайлов, писателят и главен редактор на вестник “Демокрация” Йордан Василев. Поканени да вземат участие са и емблематични за синия съюз певци Васко Кръпката и Кирил Маричков.

Целта на екипа ще бъде да популяризира новото лице на СДС с обиколки из България. “Все още разговорите се водят, но щом приключат, интелектуалци и политици ще излязат с общ призив към избирателите, който ще обясни обновлението на партията”, разказаха функционери на формацията.

Очаква се екипът от "будители" да работи за кандидатурата на Румен Христов, считан за близък до ДПС и по-специално до заместника на Доган Христо Бисеров.

Той на два пъти се кандидатира за лидер на СДС, но и двата пъти загуби вътрешните избори от Мартин Димитров. Номинацията му за кандидат -президент на Синята коалиция бе издигната след вътрешен вот в СДС и ДСБ и подкрепена от Мартин Димитров. Ден преди крайния срок за регистрация на президентските избори, СДС игнорира ДСБ и регистрира коалиция "Съюз на десните сили" (дубликат на емблематичната абревиатура СДС) с формацията Общност на демократичните сили ( ОДС - дубликат на водената от Иван Костов правителствена коалиция през 1997 г.), в която влизаха  Демократическата партия на Стефан Савов, БЗНС на Анастасия Мозер, ОХДЦ, и др.

Христов взе на президентските избори едва 2% от гласовете.

"В близките дни ще си подготвя документите и ще ги депозирам в централата. Мисля, че най-добре познавам партията в момента, тъй като в последните години обиколих всички структури в страната и бих могъл да бъде полезен за нейната консолидация", коментира Христов, който е и зам.-председател на СДС, цитиран от БТА.

"Възнамерявам да работя с всички членове и симпатизанти на СДС. Това, че част от Националния съвет са имали друго становище да се продължи Синята коалиция, не ги прави неприемливи за мен. Надявам се, че те ще останат да работят за каузата на СДС", каза още Христов в Русе.

Именно там той заговори и за предстоящата декларация на т. нар. "Екип за възраждане на СДС", който нямал нищо общо със структурите и членовете на партията.

"Те дойдоха и заявиха, че искат да помагат за възраждането на СДС, като не желаят нито постове, нито възнаграждения", обясни още кандидатът за партиен лидер.

Според него СДС може и трябва да присъства в следващото управление на страната.

"Потенциалът на партията зависи до голяма степен от нас и нашата работа и как ще убедим избирателите да се върнат отново при нас. Смятам, че ние можем да вземем 8-10 процента на парламентарните избори, което означава 20-25 народни представители", заяви Христов и допълни, че потенциални партньори на СДС могат да бъдат всички дясноцентристки формации.

На въпрос какви са отношенията между СДС и ДСБ, Христов отговори, че те са колегиални. Според него, ако двете формации влязат в бъдещия парламент, те ще си партнират.

Споделяне

Още по темата

Още от България