Петчасова среща при премиера издейства още 150 млн. лв. за хората с увреждания

“Много агенции, много НПО, много министерства и много пари, а ефектът накрая е, че има протест“, обобщи Борисов

Правителството ще задели 150 милиона лева допълнително за хората с увреждания в бюджета за догодина. Това стана ясно след продължила пет часа среща на премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите майки и организации на хора с увреждания във вторник.

След срещата стана ясно, че консенсус не е постигнат по нито един въпрос, включително и по финансовите възможности на държавата относно хората с увреждания.

“Не случайно минаха пет часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания“, обяви след срещата Борисов, но определи като напредък, че всички са седнали на една маса и уточни, че следващия вторник преговорите ще продължат.

“Много агенции, много неправителствени организации, министерства, много пари и ефекта накрая е, че има протест. Това, което мога да кажа и съм обявил, след като сме пресмятали, е 150 млн. лева повече в бюджета за следващата година. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да знаем какво може държавата да си позволи. Продължаваме да работим в тези формати“, заяви премиерът.

Той припомни, че в системата на социалното подпомагане отиват 1 млрд. лева годишно.

Той допълни, че на над 700 000 души с увреждания се полага финансова помощ от държавата, а 88 000 души имат право на личен асистент.

На срещата е било решено информационната система за хората с увреждания да бъде актуализирана, тъй като в момента не носела никаква информация, въпреки че за нея са похарчени 2.5 млн. лева. След обновяването ѝ щяло да се види дали всички хора, които получават помощи, реално се нуждаят от тях.

“Обединихме се около това, че трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, ще бъдат готови до есента, за да могат народните представители да ги разгледат и обсъдят“, съобщи Мая Стоицева, представител на майките от палатковия лагер пред парламента.

Относно необходимостта от комплексна оценка на индивидуалните потребности на хората с увреждания също имало консенсус.

Обсъжда се и създаването на специализиран орган, който да отговаря за хората с увреждания, но по тази тема има разногласия.

Договорено е да има подобряване на критериите за финансова подкрепа, залегнали в новия закон за хората с увреждания, за да не се дават помощи "на калпак", а водеща да е индивидуалната оценка за всеки човек.

Палатковият лагер пред парламента остава до приемането на въпросните законопроекти – даденият от протестиращите срок за това е 1 октомври.

Здравният министър Кирил Ананиев е съобщил на протестиращите, че има група, която разработва стандарт за помощните средства като инвалидни колички, слухови апарати и др. По време на срещата е имало разгорещени спорове под чие крило трябва да попадат помощните средства, както и как да бъдат финансирани – директно от държавата или да се отпускат средства на нуждаещите се.

Зам.-председателят на Националния съвет за хората с увреждания Адриана Стоименова напомни, че национално представителните организации от март настояват техническите средства и помощните изделия да отидат към здравното министерство и да има ясни стандарти, които да гарантират, че тези средства няма да увредят хората допълнително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?