Заради проект за "дълбокоморско заустване"

Плажът на къмпинг "Златна рибка" е засипан с чакъл

"Временният път" трябва да се премахне до 1 юни

Голямо количество чакъл е изсипано директно върху част от плажа на къмпинг "Златна рибка", достигайки чак до водата. Това показват няколко снимки на Александър Михайлов и Горица Крастанова, публикувани в четвъртък във Фейсбук от Иван Митков с уточнението, че двамата автори са очевидци на строителните дейности.

По данни на община Созопол става въпрос за реализирането на проект "Дълбокоморско заустване на пречистени от пречиствателна станция Созопол отпадни води – морска част", за който е било издадено строително разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на 17 април.

Поредният строителен обект на черноморското ни крайбрежие е част от "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – І Етап". Бреговата му част обхваща участъка от помпената станция на ПСОВ "Созопол" до морския бряг, става ясно от официалната информация за проекта.

Трасето на отвеждащия колектор минава през площадката на пречиствателната станция, пресича главния път Бургас – Созопол – Царево, продължава по второстепенна улица към почивни комплекси и пресича плажната ивица до точката, в която е връзката между отвеждащия колектор и дълбокоморското заустване. Проектът предвижда още заустването да се осъществи чрез напорен тръбопровод с обща дължина в морската част от 1919.32 м.

Въпросният проект е подаден на 30 юли м.г. в МРРБ, като разполага с изработен и влязъл в сила ПУП – парцеларен план за преминаването през плажната ивица. Дейностите по него са съгласувани с всички компетентни институции, включително и с Министерския съвет, който е взел решение за учредяване право на строеж върху част от имот, съставляващ морски плаж "Златна рибка". В тази връзка областният управител на Бургас е подписал и договор за преминаване през плажа на къмпинга.

Малко по-късно през деня от регионалната екоинспекция (РИОСВ) в Бургас съобщиха, че става дума за временен път от уплътнен трошен камък, който трябва да се премахне до 1 юни. Институцията потвърди, че пътят е направен като част от работата по изграждане на пречиствателната станция на Созопол.

"Извършеното настилане нарушава естественото състояние и намалява естетическата стойност на природната забележителност", се казва в позицията на РИОСВ – Бургас, цитирана от "Дневник". Това е причината на общината да се издаде предписание да бъде премахнат изграденият път и да се възстанови естественият облик на територията.

Споделяне

Още по темата

Още от България