Екозащитници: И този кабинет крие незаконни сделки с дюни

Екозащитници: И този кабинет крие незаконни сделки с дюни

Поредно правителство крие кои близки до властта са придобили незаконно дюни по морето, за да ги застроят, заяви в понеделник Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Според организацията вече е приключило проучването на пясъчните дюни по Черноморието, за изготвянето на техен кадастър, но не се предоставя цялата налична информация.

"Най-вероятно голяма част от дюните са незаконно заменени, приватизирани или реституирани чрез многократни нарушения на конституцията и българските закони", смятат от коалицията. Според нейните представители, "затова няколко поредни правителства се страхуват да обявят кои олигарси са новите собственици на дюните, как са ги получили и кои министри и други държавни служители трябва да понесат отговорността за това".

Природозащитниците припомнят, че по закон всички дюни, крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони представляват публична държавна собственост. Всички те от 1 януари 2008 г. трябваше да бъдат включени в кадастралните карти на черноморските общини съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 август 2007 г.

След скандала "Дюни гейт" в Несебър Народното събрание задължи Министерски съвет на 2 юли 2013 г. да картира дюните и влажните зони, които 5 години бяха неслучайно забравени от държавните служители, посочват от "За да остане природа...".

Асоциацията допълва, че  повече от година по-късно дюните и влажните зони като публична държавна собственост все още не са отразени в кадастъра, тъй като държавата я е страх да признае, че голяма част от дюните и влажните зони са незаконно заменени, приватизирани или реституирани чрез многократни нарушения на конституцията и българските закони.

Коалицията "За да остане природа" настоя Агенцията по география, геодезия и кадастър да покаже публично специализираните кадастрални карти, които вече са изготвени, но все още не са приети. Природозащитниците искат също да бъде разкрито кои имоти в нарушение на закона са станали частна собственост и в полза на кои лица и фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес