По-строгите Covid-мерки няма да важат за ваксинирани и преболедували

Болниците ще се справят с до 7000 болни, но няма лекари и сестри

По-строгите Covid-мерки няма да важат за ваксинирани и преболедували

Следващата седмица ще бъдат въведени нови мерки за ограничаване разпространението на коронавируса у нас, потвърди здравният министър Стойчо Кацаров в четвъртък.

Причината е увеличаващият се брой на заболелите през последните седмици. В по-голямата част от страната 14-дневната заболеваемост е  над 100 на 100 000 души, а над 2000 души са настанени в лечебни заведения. По новата българска скала, въведена от служебното правителство, страната ни е в оранжевата зона, но според ползваната от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕCDC) сме вече в червената.

Кацаров съобщи, че първата мярка, която ще бъде въведена е ограничаване капацитета на закритите обекти от 50 на 30 на сто. Мярката ще засегне заведения, барове, ресторанти, кина, театри, музеи, фитнеси.

Обмисля се, обаче, да няма ограничения за обектите, чиито посетители са ваксинирани или преболедували или представят отрицателен резултат от PCR тест. Освен това служителите им също трябва да са ваксинирани или прекарали Covid-19.

"Ако тези условия не могат да бъдат изпълнени, ще се работи по общия ред, залегнал в Националния план за справяне с пандемията“, уточни Кацаров.

"Каквато и ограничителна мярка да се наложи на действащи стопански субекти, тя ще бъде съпроводена незабавно с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати", каза Кацаров. Затова, той посочи, че е изключително важно Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета.

Здравният министър посочи, че за да издаде заповедта за въвеждането на нови ограничителни мерки е необходимо да получи доклад от главния здравен инспектор.

По-рано пред бТВ Кацаров допусна, че е възможно да бъдат въведени и нови ограничителни мерки, свързани с влизането в България с цел ограничаване на заразата.

Здравният министър призова кметовете на големите общини за по-строг контрол в носенето на маски в обществения транспорт.

Той приветства въвеждането на местни, регионални мерки от кметовете и областните управители, тъй като заболеваемостта в страната е различна. Най-голяма към момента е по морето, където на практика не се спазват никакви мерки.

Болниците ще се справят с до 7000 болни, но няма лекари и сестри

Междувременно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза пред БНТ, че страната вече е в разгара на четвъртата Covid вълна.

Според него болниците ще се справят с до 6000 - 7000 души, макар и доста трудно.

"Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор - лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 - 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно", коментира Кунчев.

Той посочи, че сега сме във възходящото рамо на пандемията.

"Дали ще достигнем върха в края на август или началото на септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките. Ако говорим за сегашното ниво, а ние сме под 200 на 100 000, учениците могат да започнат нормално обучението си в новата учебна година", каза главният здравен инспектор.

Той посочи, че въвеждането на нови мерки за ограничаване на заразата е обвързано с разработения от Министерския съвет план. Те ще бъдат въведени на национално ниво и това е обвързано с икономическите мерки за засегнатите бизнеси, посочи доц. Кунчев.

Той припомни, че определящо е поведението на хората, а ключовото - доколко се спазват противоепидемичните мерки.

Ангел Кунчев каза, че вече има доста случаи на деца, които се връщат заразени от море.

"В хотелите всичко трябва да е както сме предписали. Децата контактуват и ако има един носител, той бързо разпространява заболяването. Доколко ще се опазим основно зависи от нашето поведение, а не от това къде ходим и какво заведение посещаваме", заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че към момента най-висока е заболяемостта в е групата 20 - 40 години.

"Делта" вариантът смъкна значително възрастта на заболелите. Ако трябва нещо да променим в сравнение с предишните вълни, то е да осигурим по-голям капацитет на здравната система за приемане на тежки случаи при деца", добави той.

"Като тежест този "Делта" вариант като че ли е малко по-лек от другите, но това няма да се усети, защото засяга много повече хора", смята доц. Кунчев.

Според него, най-добре е да има добре професионално направена комуникационна кампания за ваксиниране."Трябва да имаме присъствие постоянно в социалните мрежи и таргетирани послания към отделните групи", смята главният държавен здравен инспектор.

Настанените в болници вече са над 2000

Същевременно новите случаи на Covid-19 у нас  са 1387 за последното денонощие при направени 20 072 теста. Така положителните проби вече са над 6.9 на сто от всички, показват данните от Единния информационен портал.

Най-много нови случаи са регистрирани в София – 255, следват Пловдив – 165, Бургас – 117, Варна – 110. Най-малко са във Видин – 3 нови случая на коронавирус.

С това броят на потвърдените случаи на коронавирус в България от началото на пандемията достига 437 327, от които 18 119 са активни.

Увеличава се броят на приетите в болници и те вече достигат 2001 души. От тях 174 са в интензивно отделение.

За изминалото денонощие са оздравели 235 души, с което общият им брой достигна 400 797 от началото на пандемията.

Починали са 16 души, с което броят на жертвите достигна общо 18 411.

За последните 24 часа са поставени нови 12 807 дози с ваксина. Така общо в страната са поставени 2 188 957 дози ваксини срещу Covid-19. Със завършена имунизация са 1 094 904 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?