Показен разстрел в "Люлин", смърт на още един арестант и чистка в МВР

Показен разстрел в "Люлин", смърт на още един арестант и чистка в МВР

Само седмица, след като 60-годишният Методи Маринов почина в Четвърто РПУ - София, същата съдба споходи и 29-годишен мъж с инициали П.К.(Пламен Куцаров, според информация на Mediapool) от София.

В четвъртък МВР съобщи, че той е бил задържан в сряда по обед по досъдебно производство за участие в група за отвличане. В колата по пътя към бившата ГДБОП обаче му "прилошало" и починал.

По случая е образувано досъдебно производство, води се разследване в следствената служба, като е назначена и вътрешноведомствена проверка, съобщи генералният комисар на МВР Павлин Димитров.

Без да обявява вина на полицаи, министър Михаил Миков предприе незабавна чистка в ръководството на антимафиотите. Пред журналисти той коментира, че кадровите решения с временно отстранените началници в МВР са взети именно заради случая с Куцаров, а когато проверката приключи, ще бъдат взети окончателни решения.

Поредният скандал около МВР се задълбочи, след като плъзнаха съмнения, че показно убийство в "Люлин" има връзка с починалия в ръцете на полицията човек.

Показен разстрел в "Люлин"

Все още има неясноти в хронологията на събитията. От МВР първо съобщиха за показното убийство в "Люлин" на 44-годишния Йордан Цонков – Джиджи. Сигналът за разстрела е подаден в Столичната дирекция на полицията малко след полунощ в четвъртък.

Инцидентът е станал пред блок 914 в "Люлин", където Джиджи е изпращал млада жена. Според информация на Mediapool той е видял двама души с автомати и се е опитал да избяга, но е ударил Мерцедеса си в стълб на уличното осветление.

Убийците са действали много професионално, тъй като са изстреляли над десет куршума, които не са засегнали пътуващата с Джиджи жена, която се е отървала само с лека контузия от катастрофата и силна уплаха.

МВР съобщава, че Цонков е регистриран за автокражби, измами и финансови престъпления.

Според неофициална информации на Mediapool, той е сред емблематичните фигури на люлинския криминален контингент. Женен е с две деца – момче и момиче на 12 и 15 години.

Арестант почина след детектор на лъжата

Часове след новината за този разстрел, МВР съобщи и за поредния смъртен случай на арестант.

Пламен Куцаров е бил задържан заради отвличане. "С него са проведени оперативни беседи и със съгласието на заподозрения той е подложен на полиграфско изследване (детектор на лъжата). В рамките на изследването П.К. споделил, че няма здравословни проблеми, но употребява наркотици.

След приключване на полиграфското изследване, направено в Института по психология на МВР, на път за Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към ГДКП, на П.К. му става лошо. Полицейските служители, осъществили транспортирането, го откарват незабавно в "Пирогов" за оказване на спешна медицинска помощ. Смъртта му е констатирана в болницата", гласи съобщението .

По случая е назначена проверка от Инспектората на МВР.

Връзките

Източници на Mediapool от прокуратурата съобщиха, че има основна версия за съществуваща връзка между разстреляния в "Люлин" и починалия в полицейската кола, но такава категорично все още не е доказана.

Градският прокурор Николай Кокинов не отрече, че се работи в тази посока, но не пожела да коментира подробности.

По-късно генералният комисар Павлин Димитров заяви пред репортери: "В момента тези неща се изясняват, най-вероятно допустимо е да има някаква връзка, тъй като едното и другото лице представляват за нас интерес."

На въпрос дали двамата са от една група за отвличания, той каза: "Не, на този етап няма такива данни".

Кокинов съобщи, че П.К е съпричастен към отвличането на бизнесмен, който не е върнат на близките му, въпреки платения откуп. Според информирани източници, въпросният отвлечен бизнесмен е с прякор Цигането.

Неофициална информация на Mediapool сочи, че освен починалия в "ръцете" на полицаите мъж, има и други арестувани по подозрение, че участват в групата за отвличания.

Чистка

За разлика от трагедията с Методи Маринов, след която не последваха никакви санкции и уволнения, след смъртта на П.К вътрешният министър Михаил Миков предприе чистка на полицейски началници. Това се случи само няколко часа преди той да се яви във вътрешната парламентарна комисия, където ще отговаря за действията на униформените в първия ден от протестите пред парламента.

Директорът на Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към ГД "Криминална полиция" комисар Петър Владимиров, заместникът на дирекцията главен инспектор Калин Михов и началникът на сектор "Контратероризъм" комисар Атанас Димитров са отстранени от заеманите длъжности, а старши комисар Деньо Терзийски – директор на Главна дирекция "Досъдебно производство" е пенсиониран.

В заповедта на министър Миков е посочено, че решението за отстраняването на тримата шефове на ДПОТП е в сила до приключването на проверката на инспектората.

За директор на Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" в четвъртък е назначен комисар Станимир Флоров, който досега бе шеф на сектор "Наркотици".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?