Антимафиоти с обвинения за умишлено убийство на арестанта Куцаров

Антимафиоти с обвинения за умишлено убийство на арестанта Куцаров

Прокуратурата ще повдигне обвинения за умишлено убийство срещу служителите на ГДБОП, в чиито "ръце" почина арестантът Пламен Куцаров. Това научи Mediapool от източници в правораздавателната система.

Съдебно-медицинската експертиза е доказала, че смъртта е настъпила заради упражнено върху Куцаров насилие. При аутопсията в стомаха му е намерено значително количество амфетамин, който не е бил разграден. Разследването ще изяснява дали наркотикът е приет от арестанта по време на престоя му в килиите на бившата ГДБОП. Има съмнения, че Куцаров е бил подложен на разпити и на изследване с "детектор на лъжата" в замаяно състояние.

В понеделник МВР съобщи, че започват дисциплинарни производства срещу осем служители на бившата ГДБОП заради случая "Куцаров". Проверката на инспектората на МВР по случая е констатирала неправомерни действия и нарушения на дисциплината от страна на антимафиотите, включително на отстранения началник на отдел "Контратероризъм" Атанас Димитров.

Производствата са образувани по заповед на министър Михаил Миков, който е наказал с порицание за срок от една година временния шеф на антимафиотите Петър Владимиров и неговия заместник главен инспектор Калин Михов. Наказан е и водещият разследването инспектор Николай Младенов.

Освен Атанас Димитров, след смъртта на Куцаров министърът отстрани временно и началниците Владимиров и Михов.

Пламен Куцаров бе задържан по подозрение, че е участвал в група за отвличания, на която се приписва изчезването на Кирил Божилов – Цигането. Куцаров почина на 21 януари в полицейския автомобил, с който бе транспортиран към сградата на бившата ГДБОП.

Преди това той е бил подложен на детектор на лъжата. МВР твърди, че Куцаров не е издържал теста, а съпричастността му към отвличането се доказва от експертиза, според която той е водил преговорите за откупа с близките на Божилов.

Приятелката и адвокатът на Куцаров обаче отрекоха тези твърдения и посочиха, че Куцаров е трудово зает от 2002 г. Освен това адвокат Тодор Апостолов твърди, че не е правена никаква експертиза, която да доказва твърденията на МВР. Още преди седмица защитникът предположи, че най-вероятната причина за смъртта на клиента му е задушаване от полицейска качулка. По-късно професионалният шеф в МВР Павлин Димитров призна, че принципно не е разрешено на арестантите да им се поставят качулки.

По досъдебното производство срещу т.нар. група за отвличания в ареста попадна Валентин Янев – Бореца, който бе привикан на разпит два дни след смъртта на Куцаров. Той е обвинен ката помагач във взимането на откупа за Кирил Божилов - Цигането.

Освен дисциплинарните производства в МВР за смъртта на Куцаров има и дело, което засега се води срещу неизвестен извършител в Софийската градска прокуратура. Служителите срещу, които са започнали производствата са заплашени с уволнение или мъмрене в зависимост от нарушенията им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?