Политическият скандал провали сделката на Гинка за ЧЕЗ

Банките отказват обещаното финансиране заради неизмеримия риск

Политическият скандал провали сделката на Гинка за ЧЕЗ

Шест дни след подписването ѝ в Прага, сделката на Гинка Върбакова за придобиване на българските активи на ЧЕЗ изглежда безнадеждна. Не защото двете страни се отказват от нея, а защото съпротивата на българското правителство срещу сделката повиши рязко политическия риск за банките, обещали да финансират покупката на ЧЕЗ от пазарджишката фирма "Инерком".

Източници, започнати със ситуацията, потвърдиха в сряда пред Mediapool, че сделка едва ли ще има, след като премиерът Бойко Борисов я определи като заговор за сваляне на правителството и поиска намеса на всички държавни регулатори плюс спецслужбите.

Според документи на ЧЕЗ, изпратени до българското правителство, източниците на "Инерком" за финансиране на покупката са три: две офшорни фирми, три български банки и собствени средства на "Инерком".

Върбакова настоява, че не е тази структурата на финансирането

В същото време обаче Върбакова продължава да твърди, че зад нея не стоят офшорки и че кредитът за сделката е от голяма международна банка. Тя по никакъв начин не дава вид да се притеснява от цялата шумотевица и призовава да се изчака приключването на сделката, след което от публикуваните в Търговския регистър документи всичко около структурата на финансирането щяло да стане ясно.

Видно от предоставените на Борисов данни, ангажимент за кредитиране на сделката е поет от "Уникредит Булбанк" – със 180 млн. евро; Първа инвестиционна банка (която отрече) – с 80 млн. евро, а държавната Българска банка за развитие е потвърдила с писмо, че ще даде 75 млн. евро за рефинансиране на съществуващи заеми на придобиваните активи. Собствените средства на "Инерком" са 20 млн. eвро, 5 млн. евро от които са внесената вече гаранция за участие в процедурата. Останалите пари са от офшорни фондове и компании.

След възмутените коментари на Бойко Борисов от вторник и общополитическото съгласие, че стратегическите за националната сигурност активи на ЧЕЗ не бива да попадат в съмнителен инвеститор с малък опит и неясно финансиране като "Инерком", банките оттеглят ангажимента си към сделката, научи Mediapool.

Така наречените "писма за комфорт", които спомена Борисов, са ангажимент за финансиране с много условия, но при измерим политически риск. В момента този риск вече е неизмерим, коментира банков източник пред Mediapool.

Това означава, че Върбакова няма как да осигури всичките 342 милиона евро (над 8.5 милиарда корони), каквато е общата стойност на сделката, според предоставената в парламента справка.

Всъщност най-достъпният за правителството инструмент да осуети продажбата е да нареди на Българската банка за развитие, чийто приницпал е Министерството на икономиката, да оттегли писмото за подкрепа. Твърди се, че това вече е сторено, макар към момента ББР да отрича какъвто и да е ангажимент, което е отделен скандал.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил на надзорния съвет на ББР да извърши пълна проверка на случая с фигуриращите в информацията от Чехия данни за нейно участие в сделката, съобщиха от ведомството пред Mediapool в сряда. Резултатите ѝ ще бъдат обявени като приключи, допълниха от министерството.

Цветанов: Сделка няма да има, преди да се изясни произходът на парите

"Сделката с ЧЕЗ няма да бъде финализирана, преди да се изясни произходът на парите. Ако се окаже, че има пране на пари или други притеснителни констатации, няма да има сделка", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за вестник "24 часа" в сряда.

Това означава, че правителството смята да изиграе своя коз за спиране на покупката на ЧЕЗ от Върбакова.

"Нека изчакаме резултатите от проверките, а дотогава не смятам, че трябва да превръщаме една търговска сделка в политическа тема", допълни Цветанов, макар преди ден Борисов да обяви, че се прави опит да бъде свалено правителството му заради сделката.

Валери Симеонов: Няма гаранция, че ще бъдат отпуснати кредити

Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов заяви, че все още не ясно дали тази сделка ще бъде финализирана: "Кой гарантира, че тази сделка ще стане, при положение че никаква гаранция няма, че ще бъдат отпуснати кредити. Има известни неясноти по отношение на капитала, който участва. Свързват го с руски граждани, които са с недобра популярност и слава. Нека да изчакаме. Всъщност нищо не е станало още. Има класирана фирма за закупуване".

Симеонов отхвърли идеята на БСП за одържавяване на електроразпределителните дружества. По думите му, няма сериозни основания за подобна законодателна инициатива.

Каракачанов ще спира сделката с чрезвичаен закон

Вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов пък обяви, че сделката за продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България може да бъде спряна при условие, че бързо се приемат законодателни промени, които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - освен да проверява и да спира подобни сделки.

"Сделката не е финализирана, докато не се платят парите. Следователно, ако тази седмица в парламента бъдат внесени и следващата седмица минат на комисия по енергетика и бъдат приети, аз смятам, че все още има време. 320 млн. могат да ги намерят много хора в света. Въпросът е, че България има своите икономически интереси, най-вече своите национални интереси и трябва внимателно да следи кой купува подобни структуроопределящи предприятия", коментира Каракачанов.

Задочен конфликт Борисов - Бабиш

Освен вътрешнополическа буря, сделката на Гинка Върбакова провокира и задочен конфликт между българския и чешкия премиер. Ден след като Бойко Борисов избухна в гняв и възмущение от информацията, която получил от чешкия си колега Андрей Бабиш за сделката, Бабиш заяви, че не е предоставял никакви документи на Борисов.

Във вторник българският премиер обяви, че е внесъл в секретното деловодство на Народното събрание изпратени му от Бабиш документи по сделката за ЧЕЗ, за да ги четат депутатите.

В сряда се оказа, че секретните документи представляват таблица с банките, за които се твърди, че осигуряват финансирането. Внесеният от Борисов документ не носи никакви атрибути на официален документ и бе определен от БСП като хвърчащ лист.

Според обясненията на правителството, документът бил изпратен от чешкия зам.-финансов министър Ондрей Ланда, участващ в надзора на ЧЕЗ, след като Борисов разговаря по телефона с Бабиш във вторник.

Интересен детайл е, че основните разкрития за сделката, включително схемата за финансиране, която Върбакова държи в тайна, излязоха в чешкия в. "Лидове новини", който е част от групата на чешкия милиардер и премиер в оставка Бабиш. Самият Бабиш потвърди пред вестника, че е шокиран от непрозрачността на сделката, но заяви, че правителството му няма да я анулира, тъй като надзорът на ЧЕЗ, основавайки се на получените от "Инерком" документи, неколкократно е заявил, че всичко е наред и ЧЕЗ ще си получи парите. Чешката държава държи близо 70% в ЧЕЗ, но компанията работи независимо от правителството и Бабиш я нарече "държава в държавата".

Разправията около получения от Прага документ – по-точно кой го е изпратил - допълнително сгъсти мътилката на вътрешнополитическата разправия в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес