Полша глоби "Газпром" със 7.6 млрд. долара заради "Северен поток 2"

Строежът на газопровода да спре незабавно, настоя шефът на външната комисия в Бундестага

Полша глоби "Газпром" със 7.6 млрд. долара заради "Северен поток 2"

Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) обяви, че е наложила глоба от 7.6 млрд. долара на руския монополист "Газпром" заради това, че продължава строежа на газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, независимо че няма необходимите регулаторни разрешения. Санкции от по 20 млн. долара или общо 100 млн. долара са определени и за петте европейски компании, които финансират проекта с по 10 на сто и се очаква да станат акционери в дружеството "Норд Стрийм 2" след завършването на строежа.

Това заяви на пресконференция в сряда шефът на службата Томаш Хрустни. Решението на регулатора може да се обжалва пред Апелативния съд във Варшава, допълни той.

В отговор акциите на "Газпром" паднаха с 1.6 процента на Московската фондова борса спрямо предишната сесия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че "Газпром" ще предпиреме ответни действия срещу Полша заради глобата. По-късно руският монополист обуви, че ще обжалва решението. Това на практика спира глобата до крайното решение на съда.

Попитан как тези действия на полските власти ще се отразят на отношенията между двете страни, Песков отговори, че те и без това не са процъфтяващи и трудно може да се предположи, че нещо може да им се отрази още по-отрицателно.

От британско-холандската компания "Шел", която заедно с австрийската ОМВ, германските "Винтерсхал" и "Унипер" както и френската "Анжи", участва в проекта, обявиха, че не са съгласни с наложената санкция. "Получено е решението на полския антимонополен орган, проучва се и ще бъдат предприети следващите крачки", посочиха от компанията. Тя допълва, че извършва своята  дейност според националните и международното законодателство, включително тези за защита на конкуренцията.

Сходна е реакцията и на ОМВ, откъдето заявиха, че спазват законите.

Санкциите са по воденото от полския орган производство по строителството и финансирането на газопровода "Северен поток 2". На европейските фирми, участващи в проекта, са дадени 30 дни да разтрогнат договора за строителство, информира Хрустни.

Причина за санкциите е това, че строежът на газопровода от Русия до Германия в нарушение на полското антимонополно законодателство. Това е изключително чувствителен удар за полските потребители, каза Хрустни и допълни, че това се прави умишлено и не са открити никакви смекчаващи вината обстоятелства, заради което и голямата глоба на "Газпром".

Европейските партньори пък са санкционирани, защото без тяхно участие проектът въобще е нямало да бъде реализиран.

Това не е решение срещу която и да е фирма, а срещу нарушаването на закона, което подкопава нормите на конкуренцията и може да доведе до монополизиране на пазара, заяви шефът на службата за защита на конкуренцията и потребителите.

Според полския антимонополен орган "Северен поток 2" ще доведе до повишаване на цените на газа и ще застраши доставките в Полша.

"Завършването на проекта е нарушение на правните норми и правилата на добросъвестната конкуренция, също така ще доведе до увеличаване на степента на зависимостта на купувачите на газ на вътрешния пазар от един доставчик – "Газпром". Това може да има сериозни последици за икономиката на Полша и Евросъюза, в частност заради въвеждането на териториални ограничения върху доставките на газ и поскъпването му за крайните потребители и конкретно полските", посочва полският регулатор.

В началото на август UOKiK вече глоби "Газпром" с около 57 млн. долара заради отказ на руската компания да предостави информация за договорите, сключени между "Норд стрийм 2", която към момента е дъщерна компания на "Газпром" и оператор на проекта "Северен поток", и европейските компании.

Производството на полския регулатор срещу "Газпром" и петимата му партньори по "Северен поток 2" започна през май 2018 г. заради това, че "Газпром" без негово съгласие е сключил финансовите сделки с "Шел", ОМВ, "Винтерсхал", "Унипер" и "Анжи" и те могат да увредят конкуренцията.

Строежът на "Северен поток 2" да спре незабавно, настоя Рьотген

Председателят на комисията по външна политика в германския Бундестаг настоя строителството на спорния газопровод да бъде прекратено незабавно. Норберт Рьотген, който е от партията на канцлера Ангела Меркел ХДС, заяви това след като Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) представи официални резултати от изследването си за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Използването на бойното отровно вещество "Новичок" срещу критика на Кремъл е в нарушение на международното право и трябва да доведе до "осезаеми последици", каза Рьотген пред сп. "Шпигел". Той освен това настоя за незабавни санкции на ЕС срещу Русия.

Ако ЕС не успее в близко време да се договори за твърда реакция, външнополитическата репутация на ЕС ще е поставена на карта, заяви той. Същите щети ще нанесе и планираното завършване на "Северен поток-2", каза Рьотген, който по-рано коментира, че като минимум е нужно да се направи проверка на проекта.

За бързи санкции срещу Русия се обявиха и Зелените. "След тежките думи, изречени от г-жа Меркел преди пет седмици, сега трябва да последват конкретни мерки. Всичко останало ще лиши Германия от доверие", заяви пред "Шпигел" Омид Нурипур, отговарящ за външната политика на партията.

Във вторник ОЗХО потвърди, че Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок". Следи от забраненото вещество бяха открити в кръвта и урината на Навални, съобщи организацията. Резултатите от изследването съвпадат с тези, които по-рано бяха получени от специалните лаборатории в Германия, Швеция и Франция, заяви официален представител на германското правителство.

"По този начин за пореден път се потвърждава непредизвикващото съмнение доказателство за това, че Алексей Навални е станал жертва на нападение чрез използване на химическо бойни отровно вещество с нервно-паралитично действие от групата на "Новичок". Правителството на Германия отново призовава Русия да обясни случилото се", се казва в съобщението.

Следващите стъпки на германското правителство ще бъдат обсъдени в близките дни с партньорите от ЕС.

"Газпром" планира да завърши строежа възможно най-бързо

В същото време "Газпром" съобщи, че планира да завърши "Северен поток 2" във "възможно най-кратки срокове", предаде Ройтерс.

Изграждането на газопровода с дължина 1230 км е пред приключване, но финалният участък пот 120 км в датски води все още не е готов, тъй като полагането на тръбите, извършвано от швейцарско-холанската компания Allseas спря през декември заради американските санкции, насочени срещу фирми, предоставящи плавателни съдове за тази дейност.

"Газпром" освен това заяви, че е успял да осигури 400 млн. евро кредит от международна банка миналия месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?