Полша отбеляза 69-ата годишнина от избухването на Втората световна война

Полша отбеляза 69-ата годишнина от избухването на Втората световна война

Поляците отбелязаха в понеделник 69-ата годишнина от избухването на Втората световна война с тържествена церемония във Вестерплате - мястото на първите сражения след нахлуването на германските войски в Полша през 1939 г., предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Сирени зазвучаха в 4,45 ч. сутринта в близост до пристанищния град Гданск, отбелязвайки точния час, в който германски боен кораб за първи път открива огън по полския гарнизон.

"Изграждали сме и ще продължим да изграждаме нашата национална идентичност върху паметта за нашите герои и подобни събития", заяви полският премиер Доналд Туск, който участва в церемонията.

Догодина лидерите на европейските държави ще се съберат тук, за да напомнят на света и на своите народи за събитията от 1939 г., обяви Туск. Полското правителство планира да отбележи тържествено през 2009 г. 70-ата годишнина от избухването на войната. Тя съвпада с отбелязването на 20 години от падането на комунизма в Полша и Източна Европа в края на 1989 г., отбелязва Франс прес.

След като Германия напада западната част на Полша на 1 септември 1939 г., СССР нахлува от изток в страната на 17-ти същия месец. Полската територия е разделена между Москва и Берлин според пакта Рибентроп-Молотов, сключен преди войната през август 1939 г. По последни данни между 1939 и 1945 г. са загинали близо 5 млн. поляци, между които 3 млн. евреи.

Още от