Правителството даде 300 дка за строежа на “София Тех Парк”

Правителството даде 300 дка на бул.”Цариградско шосе” за изграждането на бъдещия технологичен парк в София, съобщи правителствената информационна служба.

Имотът се намира на 4-ти километър и досега беше в активите на Министерството на отбраната. Сега той ще бъде апортиран в капитала на “София Тех Парк”.

Дружеството беше създадено в края на май с идеята да кандидатства за 50 млн. евро по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Очаква се проектът да бъде внесен в управляващия орган през ноември.

Идеята е на едно място да се съберат големи международни технологични компании със своите изследователски офиси, а около тях да гравитират български фирми с потенциал. За целта ще бъде изградена една административна сграда. Отделно ще има бизнес инкубатор за учени и студенти. А третата сграда ще е за лабораториите, където учените заедно с предприятията ще разработват проекти на пазарен принцип – изобретения, които ще се внедряват в производството.

План графикът за реализацията на технологичния парк е до края на 2013 г. да е готов работният проект, а строителите му избрани. През 2014 г. се очаква да започне строителството и най-късно в края на 2015 г. новият технологичен парк да е факт, по думите на министъра на икономиката Делян Добрев.

Проектът доби публичност след като президентът Росен Плевнелиев го лансира при визитата си в САЩ през май пред гигантите в бранша като Google, Hewlett Packard и Cisco. Иначе идеята за създаването на парка е на икономическия му съветник и бивш зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов, който отговаряше за оперативната програма.

“София Тех Парк” е дъщерно дружество към “Националната компания Индустриални зони“. Дружеството е с капитал от 3 млн. лв. Ръководи се от 3-членен борд на директорите, който може да нарасне до седем души. Изпълнителен директор е Елица Панайотова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес