Правителството на Молдова одобри План за индивидуално партньорство с НАТО

Премиерът на Молдова Павел Филип

Правителството на Молдова одобри План за индивидуално партньорство с НАТО до 2019 г. Документът предвижда мерки за реформиране и модернизиране на сектора за сигурност, развитие на въоръжените сили, борба с новите заплахи за сигурността и развитие на обществената дипломация, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

"Сътрудничеството с НАТО не означава отказ от неутралитета, но неутралният статут не означава, че страната трябва да се изолира. Налага се да установяваме сътрудничество, за да модернизираме националната армия", заяви премиерът Павел Филип.

В плана се изброяват общи задачи за Молдова и алианса, например организиране на политически консултации по проблемите на сигурността и отбраната, повишаване на съвместимостта чрез по-нататъшно участие в мироподдържащата мисия в Косово, повишаване на готовността за извънредни ситуации и управление на кризи.

Регламентира се и отварянето на бюро за свръзка на НАТО в Молдова тази година. Филип подписа съответното споразумение през ноември с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Документът бе ратифициран от парламента през декември и влезе в сила, преди да встъпи в длъжност новият президент Игор Додон, който остро го разкритикува. При посещение в Брюксел през февруари той отправи молба към зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър да бъде спазван конституционният неутралитет на страната, като изрази опасения, че активизирането на сътрудничеството с алианса ще направи по-сложен проблема с Приднестровието.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?