Правителството очаква прилив на автобуси и мигранти на границата по изборите

Анкара е поела ангажимент да не се меси във вота и да спазва българските закони

Има риск преди самите избори и в изборния ден да има струпване на автобуси на границата с желаещи да гласуват и възможна активация на мигрантския поток в този период, предупреди служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев в сряда.

Янев, който отговаря за организацията на изборите, съобщи, че вече са взети мерки, а при необходимост има готовност и за допълнителни.

"Там, където има, ще работят всички коридори. Извън това нямаме възможност да снемем определени технически средства от една граница и да ги преместим на друга. Или ако можем, това отнема много време и не е ефективно и не може да се направи в такъв кратък срок", каза Янев.

Той коментира още, че "призивите на различни политици да се затвори границата, да се намаляват права на отделни хора, да се намалява броят на изборни секции, биха били нарушение на закона и на Изборния кодекс".

По-рано тази седмица "Нова република" и Реформаторският блок призоваха кабинетът да преразгледа отварянето на секции в Турция заради съмнения за демократичното провеждане на вота.

Анкара поела ангажимент да спазва българските закони около изборите

Вицепремиерът коментира и привикването на турския посланик Сюлейман Гьокче във външно министерство заради призив, отправен от турския социален министър, българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ. Според София е налице "директна намеса" във вътрешните ни работи.

"Правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство", каза Янев.

Той посочи още, че случаят, за който е бил викан посланикът в МвНР, не се е повторил и не може да се говори за рецидив.

Само два дни след протеста на София обаче Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35.

Отново се очакват опашки в Турция, Германия и Великобритания

Според вицепремиера друг очакван проблем са възможните опашки пред секциите във Великобритания, в Турция и в Германия. Той каза, че вече е говорено с ЦИК и МВнР да създадат необходимата организация.

При гласуването за президентските избори и референдума за изборните промени се стигна до огромни опашки пред секциите в много държави.

Сега Янев уточни, че са подадени повече заявления за гласуване в чужбина, а според изборния кодекс гласуването се осъществява и без предварително подадена декларация.

По думите му това създава възможност активността на вота да е по-голяма и да има известно напрежение по отношение на необходимостта да се удължи времето за гласуване в определени секции.

Правителството е готово да противодейства при хакерски атаки

Янев каза още, че правителството е предприело мерки за реакция и при евентуални хакерски атаки

"Имаме готовност по няколко направления, задействан е механизъм за киберсигурност, който е под егидата на МС със съответни ведомства", каза той.

България бе жертва на координирана атака по време на местните избори през 2015 година, когато редица сайтове на държавни институции се сринаха в изборния ден - на ЦИК, ГРАО, министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите. Сайтът на МВР, например, е бил атакуван от над 500 милиона заразени компютри, което доведе до хаос и объркване сред потребителите. Година и половина след атаките българските служби така и не съобщиха откъде са дошли те.

Миналия месец британският военен министър Майкъл Фалън предупреди, че Русия се намесва в предизборните процеси в западни страни, в това число и в България, и се опитва да разедини НАТО.

Янев успокои още, че служебният премиер Огнян Герджиков лично се е ангажирал и прави проверка на подготовката на изборите. Вече е направил такава проверка в Русе, предстоят срещи в областите Благоевград и Велико Търново.

Янев съобщи, че има сигнали за различни нарушения, свързани с предстоящите избори, но те са относително по-малко в сравнение с други избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017