Правосъдният министър иска "скокообразна крачка" в съдебната реформа

Неправителствена организация отчете в доклада си само добри пожелания

Зинаида Златанова (вдясно). Сн. БГНЕС

Да направим следващата скокообразна крачка в съдебната реформа, призова във вторник вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова по време на представянето на Индекса на съдебната реформа, който всяка година се представя от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Докладът на специализираната неправителствена организация отново показа, че реформата тъпче на една едно място въпреки избора на нов Висш съдебен съвет и падането на ГЕРБ от власт.

"Крайно време е да застанем на място и да видим колко пъти ни се повтарят анализите. Моментът е назрял", продължи с призивите Златанова, която припомни, че България е направила подобна крачка в своята съдебна реформа през 2006 и 2007 година, когато страната беше приета за член на ЕС. Тогава Брюксел реши точно заради липсата на пълноценно работеща съдебна система да наложи на България безпрецедентен мониторинг, който продължава и сега.

Според Златанова през последните 3-4 години в страната ни са се избистрили основните идеи за реформа. Тя обаче отхвърли възможността те да бъдат реализирани веднага. "Нека не искаме целия свят за един ден. Аз не съм министърът, който ще каже, че съдебната реформа е реформа на гробище", каза тя, препращайки към думите на своя предшественик Антон Станков, че правосъдната реформа е като преместване на гробище и не може да се чака помощ отвътре. "Разбира се, че магистратите трябва да участват в реформата", каза Златанова.

По думите ѝ ключовите стъпки са решаването на проблема със свръхнатовареността в определени съдилища и отстраняването на съмненията, че системите за случайното разпределение на делата могат да се манипулират.

Докладът на БИПИ ясно показва, че през последните години не е свършено почти нищо в областта на съдебната реформа. Организацията отчита продължаващото широко разпространение в обществото на мнението, че съдебните решения често са резултат на неправомерно влияние под някаква форма.

Проблемно остава и стратегическото планиране и управлението на системата в дългосрочен план. Наблюдава се повърхностна работа на ВСС, особено в сферата на зашитата на независимостта на магистратите.

Неефективни остават и процесите по атестирането и дисциплинирането на магистратите. Липсва прозрачна и последователна дисциплинарна практика на ВСС, както и на Върховния административен съд.

Неефективността и непрозрачността продължават да са основни белези на процеса по кариерно израстване, а командироването на магистрати на свободни позиции често се използва като средство за заобикаляне на конкурсите. Според БИПИ това води до нестабилност в системата.

Неправителствената организация припомни и докладите си за възможното манипулиране на системите за случайното разпределение на делата във Върховния административен и Софийския градски съд. Забавянето на делата все още е голям проблем, който се дължи най-вече на неравномерната натовареност в съдебната система. Процедурите за избор на административни ръководители и членове на ВСС са лишени от необходимата прозрачност и обективност. Събирането на информация за кандидатите и публичното им представяне продължава да бъде повърхностно. Демонстрираната публичност при избора на членовете на ВСС не допринесе за истинската прозрачност и остави впечатление за задкулисно договаряне.

БИПИ напомня и множеството скандали във ВСС от края на 2012 година при кадруването на високи постове в съдебната система. Един от тези скандали бе свързан с избора на нов главен прокурор, а мнозинството във ВСС не бе обвинено в налагането на нагласени процедурни правила в полза на Сотир Цацаров.

"Свидетели сме на безпрецедентно гражданско събуждане и гражданска енергия. Това е повод системата на правосъдието първа да си стъпи на краката, защото разполага с много добър човешки ресурс. Съдебната система трябва да е благодарна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, защото неговите действия бяха шокиращи и посъбудиха магистратите", коментира Христо Иванов, ръководител на правната програма на БИПИ.

Той допълни, че и сега продължават опитите за политическо въздействие върху магистратурата и даде пример с липсата на избор на нов главен инспектор. Според него фактът, че няма избран приемник на Ана Караиванова, говори, че се търси политическа сделка.

Освен вицепремиера Зинаида Златанова на презентацията на доклада не дойдоха други представители на управляващите. От БИПИ уточниха, че са поканили всички депутати от парламентарната комисия по правни въпроси, но никой не е дошъл.

Членът на ВСС и председател на неговата етична комисия Ясен Тодоров обясни, че правителството предвижда такава рестрикция на бюджета на съдебната власт за 2014 година, че ВСС ще бъде принуден да спре приема на младши магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България