Празът и тоалетната хартия като "общоопасно средство"

Или как полицаи за борба с безредиците неутрализираха учител по информатика

Динамичните събития покрай студентската окупация на парламента във вторник предоставиха на участниците в протеста не малко стресови ситуации и негативни емоции, провокирани от действията на огромния брой полицаи, блокирали центъра на София.

Сред тях обаче имаше и откровено комични моменти, които недвусмислено олицетворяват усилията на МВР и управляващите да представят голяма част от демонстрантите, като опасни за реда или най-малкото – като платени провокатори търсещи умишлено полицейската агресия.

Такава е историята на Явор Никифоров – учител на годината по информатика и активен участник в антиправителствените протести, започнали след скандалния избор на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Никифоров е един от десетките демонстранти, които бяха задържани за кратко по време на сблъсъците с полицията в района на Народното събрание. Той носеше голям пакет с рула тоалетна хартия и връзка праз, които явно се сториха, като "общоопасно средство" на някои от униформените.

Няколко екипирани с протектори служители на "Специализираните полицейски сили" в СДВР, отговарящи за борбата с безредици, го неутрализираха на бул. "Цар Освободител", след което Никифоров бе държан дълго време в един от близките безистени заедно с друг протестиращ.

В крайна сметка учителят по информатика бе освободен без да бъде отведен в ареста. Случайно или не до това решение на цивилен полицейски началник с неясна самоличност се стигна, след като няколко журналисти приближиха Никифоров и започнаха да го разпитват дали полицаите са му се представили, дали са прочели правата му и дали са обяснили за какво точно го задържат.

Споделяне

Още по темата

Още от България