Парламентът и жълтите павета завардени като при извънредно положение

Протестиращи студенти изненадаха полицейското войнство с флашмобове

От сряда сутринта Народното събрание е под тежка охрана, с нови метални ограждения, захванати със скоби, и живи полицейски вериги в широк периметър около сградата. Така властите отговориха на новата вълна от антиправителствени протести, обединили студенти и граждани, които прераснаха в зрелищни сблъсъци по време опитите за окупация на парламента във вторник.

Центърът на София прилича на град във военновременно положение, само че вместо военни автомобили, кръстовищата за завардени от полицейски и жандармерийски коли, които прехвърчат и по улиците, навсякъде могат да се видят униформени.

Необичайната гледка буди изненада сред столичани, но главният секретар на МВР Светлозар Лазаров демонстрира задоволство от свършената работа.

Сутринта на влизане в парламента той бе запитан от медиите защо се налагат извънредни мерки за сигурност, и в отговор каза: "Кои са извънредните мерки?”. Сходна бе реакцията и на въпрос дали предишния ден и през нощта е имало полицейско насилие.

"Приятен ден ви желая. Отиваме да говорим. Оставете ме, в момента имаме разговор с колегите относно организацията. Когато се извършат съответните проверки, ще се направят съответните изводи“, каза той, без да отговори дали служителите на МВР са превишили правата си.

Полицията привиква протестиращи на "беседа"

Полицията търси по домовете и привиква от така наречените разпознаваеми лица от протестите, стана ясно от съобщение на "Ранобудните студенти" във фейсбук.

В домовете на двама от окупиращите 272-а аудитория в СУ "Св. Климент Охридски" от началото на студентския протест, а след това и на Ректората Кирил Чуканов и Манол Глишев, са ходили служители на реда рано сутринта в сряда, съобщи за Mediapool Станислав Касчийски - друг участник в окупацията.

Още

За разлика от вторник, когато напрежението около парламента ескалира няколко пъти, в сряда до сблъсъци между полиция и протестиращи не се стигна. В часовете около обед и ранния следобед демонстрантите организираха няколко флашмоба, с които, както те самите казаха, "се шегуват с полицаите". Арестувани или бити, обаче нямаше.

Протестният ден започна около 10 часа сутринта, когато пред централния вход на парламента се събраха около стотина души, които после се увеличиха до няколкостотин.

От другата страна - откъм пл. "Св. Александър Невски" надойдоха т. нар. контрапротестиращи, наброяващи около 150 души, които заеха традиционното си място на площада. Така те осигуриха и евентуален безболезнен изход за колите на депутатите.

Студентите обявиха намерение да повторят вчерашния сценарий и да окупират НС. Малко след 11.00 часа излязоха от Ректората и се присъединиха към протестиращите на площад "Народно събрание". Те облепиха новите ограждения с листове с изображения на тухли, като така създадоха алюзия за Берлинската стена.


Около обед група от "Ранобудните студенти" излезе от Ректората и в колона по един се насочи към Орлов мост по "Цар Освободител". Младежите не спряха движението, а един след друг вървяха по осовата линия по средата на платното. Те бяха спрени от полицията на пресечката с бул. "В. Левски", където насядаха по паветата.

Движението на колите по "Цар Освободител" бе спряно.

Около час по-късно 20 студенти направиха изненадващ за полицията флашмоб. Те се изстреляха по бул. "Цар Освободител" към ул. "Раковски", което мобилизира служителите на реда с щитове. Униформените се втурнаха от пресечките на "Цар Освободител" да блокират пътя на тичащите младежи. Това накара протестиращите да избухнат в смях, след което се върнаха при останалите демонстранти на площад "Народно събрание".

Малко по-късно студенти и "подкрепление" от протестиращите пред парламента повториха акцията, но този път насядаха на платното в близост до градинката на "Кристал". Полицията отново ги блокира. Впоследствие демонстрантите изпяха химна.

В това време друга част протестиращи, повечето от които студенти, организираха още един спонтанен флашмоб. Те се разделиха на две групи и застанаха на двата тротоара пред Ректората, скандирайки "Оставка". Демонстрацията им предизвика радостни възгласи и поздравяване от страна на шофьорите, които чакаха на светофара пред университета.

Последва кратка блокада на кръстовището, но след около пет минути студентите отново се върнаха пред Народното събрание.

Демонстрантите отново се отправиха към улица "Раковски", но не бяха допуснати от полицейски кордон. Протестиращите насядаха по платното на "Цар Освободите" и запяха на полицията "Назад, назад, моме Калино". Минути по-късно, без предупреждение, полицията разчисти периметъра.

След като в 14 ч. свърши работното време на депутатите, група протестиращи започна да се изтегля към сградата на Министерството на вътрешните работи на ул. "6-и септември", за да протестира срещу полицейското насилие, упражнено предишната вечер над граждани при опита за тяхното изтласкване от площада пред НС.

"Нашата полиция" вече беше подготвена да посрещне предизвикателството. Части на жандармерията бяха разположени пред МВР, улиците "Гурко", "6-и септември" и "Стефан Караджа" бяха блокирани от полиция. Бяха докарани бронирани коли на жандармерията и и тежковъоръжени и бронирани полицаи. В градинката на църквата "Св. Седмочисленици" сновяха патрули на полицейското поделение "Сигма", служители на реда на мотори пазеха изхода на градинката пред църквата откъм пазара на "Граф Игнатиев", а кордон от полицаи с щитове и каски опасваше цялата сграда на вътрешното министерство.

Журналистите бяха помолени да се отдръпнат встрани от входа на МВР.

150 студенти се включиха в протестно шествие, което трябваше да стигне до МВР. Без да пречат на движението по бул. "Цар Освободител", те вървяха в колона един зад друг по средата на платното до кръстовището с ул. "Раковски", по посока към МВР и скандираха: "Елате с нас, протестът е за вас".

След като бяха спрени от жива верига полицаи малко преди ул. "Раковски", студентите насядаха по жълтите павета, пеейки песни. Последна нов опит безуспешен опит да преминат живата верига от полицаи, но безуспешен, след което част от студентите се върнаха към НС, други поеха по обходен маршрут към МВР.

Проф. Калин Янакиев каза, че преподавателите искат съдебна и наказателна отговорност за тези от полицаите, които са употребили неправомерно сила.

Усилията на ръководството на МВР да не допусне протестиращи и викове "Оставка" пред сградата си не се увенчаха с пълен успех, тъй като докато студенти и преподаватели се събираха в градинката на "Св. Седмочисленици" от намиращото се в съседство Шесто училище ученици крещяха "Оставка" от най-горния етаж, а граждани отдолу пригласяха.

Акцията срещу полицейското насилие приключи с това, че МВР се съгласи да пуска един по един в сградата преподаватели и протестиращи, които носят писмени сигнали за упражнено насилие.

Междувременно от МВР съобщиха, че ще предоставят на Софийската районна прокуратура всички данни и материали за нарушаване на обществения ред по време на сблъсъците във вторник. В съобщение на пресцентъра се посочва, че полицаите са изпълнили задължението си по опазване на обществения ред и въпреки провокациите, не са допуснали ескалиране на напрежението.


23-ма са задържани за хулиганство и неизпълнение на полицейски разпореждания по време на протестите вчера. В сряда сутринта са задържани още 25-ма. МВР съобщава, че издирва още участници в хулигански и противообществени прояви.

Споделяне

Още по темата

Още от България