Блъскайки, влачейки, биейки и заплашвайки протестиращи

Полицията окупира студентската окупация на парламента

Над 1000 униформени от София, Пловдив и Пазарджик отцепиха района от НС до Ларгото

Драматичен ден в парламента и около него – депутатите заседаваха под обсадата на бурно протестиращи студенти и граждани, призоваващи за оставка на правителството, а всеки те бяха обсадени от огромен брой полицаи, които в крайна сметка успяха да спасят народните избраници от народната любов. Напрежението неколкоратно ескалира, стигна се до сблъсъци и арести, и протестиращи, и полицаи правиха живи вериги. Драмата около Народното събрание (НС) във вторник вкара България и в световните новини.

Планираната блокада на НС бе обявена с декларация на "Ранобудните студенти", които на 18-ия ден от окупацията на Ректората на Софийския университет изнесоха протеста си около парламента. Там дойдоха млади хора от Великотърновския университет, пловдивските ВУЗ-ове, Нов български университет, Техническия университет, Лесотехническия университет и други висши училища от страната. Към тях се присъединиха и протестиращи граждани.

Недоволните бяха посрещнати от огромен брой служители на СДВР, специализираните полицейски сили, жандармерията, моторизираната група "Сигма" и областните дирекции на МВР в Пловдив и Пазарджик.

По неофициална информация на Mediapool в района между НС и Ларгото пред Министерския съвет (МС) бяха разположени над 1000 униформени, които превърнаха централната част на София в "зона за сигурност", невиждана при досегашните антиправителствени протести, започнали на 14 юни.

Стигна се до многобройни сблъсъци между полиция и протестиращи около сградата на НС и по бул. "Цар Освободител" – чак до кръстовището с бул. "Мария Луиза". В продължение на няколко часа служителите на реда блъскаха, влачеха, ритаха и удряха граждани, без значение дали са студенти, възрастни или журналисти.

Стълкновенията започнаха около 11.00 часа в района на задния вход на НС, до храм-паметника "Св. Александър Невски", където демонстрантите правеха опити да отрежат пътя на депутатските коли. Действията им предизвикаха употреба на сила от страна на полицаите. По това време народните представители имаха извънредно заседание.

Двама младежи пострадаха още в началото на сблъсъците

Стигна се и до отделни спречквания, като двама младежи се оплакаха, че са били бити от полицията. Единият пострадал твърдеше, че му е лошо и има комоцио. В крайна сметка беше откаран с линейка. Другият млад мъж бе с разбита вежда, като обясни, че е бил ударен от униформен, държащ в ръката си ключове.

Междувременно пред сградата на НС полицията организира изненадваща акция по евакуирането на пет коли с депутати, повечето от които бяха от "Атака". Използвайки тактиката от предната блокада на парламента на 23 юли, униформените обградиха с плътен кордон демонстрантите пред паметника на Цар Освободител, осигурявайки коридор за депутатските автомобили в посока към Централния военен клуб.

Това предизвика протестиращите да насядат на булеварда плътно пред полицаите. Един човек успя да пробие кордона и се изплю върху колата на депутата от "Атака" Венцислав Лаков. След това униформените се прибраха обратно в зоната за сигурност, а демонстрантите отново се наредиха пред оградите. За да се подсигурят, протестиращите "барикадираха" жълтите павета с няколко контейнера за боклук. Контейнерите станаха пореден повод за кратък сблъсък между студентите и полицията по-късно.

Подобно на събитията през юли, охраняваната зона включваше почти цялото пространство между парламента, храма "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска". Блокирани бяха и подстъпите откъм улиците "Париж" и "Раковски". Полицейски кордон отряза пътя на протестиращите до "Св. Ал. Невски" към централния вход на НС.

Демонстрантите пък отговориха с барикади от кофи за боклук и саксии на бул. "Цар Освободител" и в горната част на ул. "Оборище".

"Респектиращ" арест на заподозрян за счупените билбордове на "Атака"

Малко след 13.00 часа бе задържан един протестиращ пред НС, което предизвика реакцията на други демонстранти, които започнаха да дърпат загражденията. Арестът обаче бе предизвикан не от действията на задържания, а от факта, че той е бил обявен за национално издирване във връзка със сигнал от "Атака" за изпочупени партийни реклами по време на масовия протест в неделя.

Очевидци разказаха пред Mediapool, че заподозреният е бил разпознат от тежкоекипиран служител на отряда за борба с безредиците в СДВР, който буквално го е прехвърлил през огражденията, за да бъде задържан и откаран в ареста.

Около 14.00 часа имаше нови сблъсъци между демонстранти и униформени в района на ул. "Оборище". На мястото пристигнаха голям брой полицаи и жандармеристи, които разрушиха барикадата, но се въздържаха от арести, а просто блъскаха и ритаха протестиращите.

Час по-късно пред централния вход на Народното събрание бе останала малка група протестиращи. Друга група пред входа откъм БАН се опита да препречи направения от полицията коридор за излизане на депутатите в посока към Централния военен клуб.

През това време повечето протестиращи бяха откъм "Св. Ал. Невски", където сблъсъците с полицията продължаваха и в този момент. На няколко пъти униформените се опитаха да разширят охранявания периметър. Стигна се до поваляне на земята на демонстранти и удари. Гражданите отвърнаха с мятане на пластмасови бутилки с вода по служителите на реда.

Управляващите обвиниха ГЕРБ за изпратени "агитки"

По повод действията на демонстрантите зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира по обед, че с колегите ѝ следят ситуацията и, ако се наложи, в пленарната зала ще бъдат извикани служители на МВР. Тя призова участниците в протеста и депутатите да не провокират по никакъв начин агресия.

Извънредното заседание на НС бе прекъснато за кратко заради искане от ГЕРБ представител на МВР спешно да бъде извикан в пленарната зала, за да коментира информациите за бити студенти и протестиращи. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче в момента е на официално посещение в Израел.

"След справка във вътрешното министерство е установено, че подадената от ГЕРБ информация не отговаря на истината", заяви Манолова. От трибуната депутатът от ДПС Йордан Цонев обвини ГЕРБ, че са изпратили футболни агитки сред протестиращите, за да предизвикат сблъсъци.

В ранния следобед из кулоарите на парламента можеха да се видят множество цивилни служители на НСО. Неофициално се коментираше, че ръководството на НС обсъжда организация за извеждане на депутатите от сградата. Единият вариант – през централния вход, където протестиращите бяха доста по-малко, и вторият – пеша, през входа откъм БАН. На паркинга на НС бяха паркирали няколко буса.

Евакуацията на депутатите започна преди края на заседанието им

Около 15.30 часа бяха забелязани коли и бял микробус, които излязоха от паркинга на парламента. Колите бяха мощно освиркани. Малко преди това всички депутати от ДПС си тръгнаха от пленарната зала, докато председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев четеше мотивите на комисията към проектобюджета за 2014 г. Веднага след това председателят на НС Михаил Миков обяви, че в 16.00 часа прекратява заседанието заради липса на кворум.

В залата имаше много малко депутати, а от трибуната Димитър Лазаров от ГЕРБ обвини Миков, че нарочно е проточил заседанието, за да могат представителите на БСП и ДПС да се "измъкнат". Миков го репликира, че и от ГЕРБ не са останали много хора.

Почти веднага след 16.00 часа повечето останали депутати светкавично бяха евакуирани благодарение на направения коридор по бул. "Цар Освободител". В продължение на половин час полицаите на практика бяха блокирали протестиращите около парламента и не им позволяваха никакво движение.

Репликите към тях, че по този начин нарушават закона, предизвикаха само смях от тяхна страна. При опит на активиста и композитор Виктор Стоянов да премине към протестиращите, униформен заплаши, че ще му счупи главата. Той отказа да се идентифицира.

Гонка между протестиращи и полицаи завърши с бой

Виждайки излизащите с висока скорост от зоната за сигурност депутатски коли, част от протестиращите започнаха да тичат успоредно на бул. "Цар Освободител" с идеята да го блокират около Националната галерия и БНБ. След тях обаче се втурнаха десетки униформени. Оказа се и, че цялата отсечка между НС и МС е плътно обградена от полицейски кордон от двете страни.

Кулминацията настъпи пред сградата на Националната галерия, където кордонът за кратко бе пробит и протестиращите успяха да излязат на пътното платно. Последва ударна агресия от страна на полицаите, някои от които започнаха безразборно да бият, когото хванат, независимо дали се опитва да излезе на булеварда или просто снима. Удряни и заплашвани със саморазправа бяха дори фоторепортери и журналисти.

В суматохата един от демонстрантите успя да се покатери върху колата на депутата от БСП Антон Кутев в момент, когато тя бе блокирана за кратко. Веднага след това обаче пътят на народния представител бе освободен и той потегли с мръсна газ, докато младежът падна по гръб от покрива на автомибила и няколко полицаи започнаха да го удрят в лицето. Впоследствие други протестиращи успяха да го издърпат и така го спасиха от арест.

През следващия час, до 17.30 ч., напрежението постепенно спадна, но не и засиленото полицейско присъствие в района. Педесетина студенти успяха да направят жива верига, блокирайки движението по бул. "Цар Освободител" покрай президентството.

Сред арестуваните има преподавател и учител

Според официалните данни на МВР по време на протеста са били задържани общо шестима души. Сред тях е и преподавателят от Философския факултет на Софийския университет Нора Голешевска.

Арестуван бе и Учителят на годината по информатика Явор Никифоров, чийто разказ за това как е бил удрян и влачен от полицаи, бе разпространен от пресцентъра на "Движение България на гражданите", след като преподавателят успял да се свърже по телефона с Найден Зеленогорски от ДБГ.

"Ранобудните студенти": Окупацията на Софийския университет се мести около НС

Няколко часа преди тези събития, "Ранобудните студенти" , окупирали Ректората на Софийския университет, обявиха с декларация, че сменят формата на протеста си и се местят около Народното събрание.

Студентите за пореден път повтарят, че действията им са насочени не срещу определена партия, а към това да привлекат общественото внимание към "безобразията, които управляващата класа извършва в продължение на години, но която достигна най-критичната си точка в последните месеци, към абсурдността на настоящата политическа реалност, към цинизма и безхаберието".

"Окупацията на Ректората на Софийския университет беше крайна, извънредна стъпка. Тя имаше за цел да привлече студенти, преподаватели и общественост към една обща кауза – и успя! Ранобудните студенти спечелиха и своеобразния дебат с управляващите – те така и не намериха нито лице, нито аргументи, с които да застанат срещу тях", пишат още протестиращите студенти.

В края на позицията си те заявяват, че са взели категорично решение, "че е дошло времето тези сили да се насочат пряко на правилното място – Народното събрание".

"Окупацията на Ректората не пада – тя няма как да падне, защото успя! Успя, благодарение на усилията на много хора и на помощта на всички вас", заключват "ранобудните студенти", които от сутринта във вторник активно участват в блокадата на парламента, заседаващ извънредно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?