На Десния фронт нищо ново

Преди да се обединят, ДСБ и СДС пак се разединиха

Преди да се обединят, ДСБ и СДС пак се разединиха

Само седмица след като Надежда Нейнски и Мартин Димитров учредиха фракция "Единство" в СДС, чиято мисия е да обедини разпадналата се Синя коалиция с Демократи за силна България (ДСБ) и двете партии (евентуално с допълнителни партньори) да се явят отново заедно на изборите догодина, самите искащи обединение се разединиха по темата как трябва да се случи това.

По този начин традиционната десница остава във вечното си положение – на ръба на скандала в името на помирението.

По неофициална информация този път ябълката на раздора се оказва желанието на част от фракцията "Единство" да се създаде нова партия, включваща ДСБ и някакъв сегмент от СДС (тъй като се предполага, че сегашното ръководство по-скоро би предпочело за заличи СДС, но не и да си сътрудничи с Иван Костов).

"Искаме да надграждаме, затова ще е необходимо разпускането на ДСБ, за да има обединение на равни начала, тъй като ние не можем просто ей така да се отлюспим от Съюза на демократичните сили и да отидем в ДСБ", обясниха "съединисти" пред Mediapool.

Както се очаква, този сценарий не се приема от ДСБ. От партията на Костов твърдят, че няма как да се разпуснат, тъй като са останали единствената "здрава основа" на десницата.

"Как ще се разпуснем, за да осигурим депутатски места на двама-трима бивши лидери на СДС, които очевидно не са успели да си овладеят партията", питат представители на ДСБ, потърсени за коментар от Mediapool. Според тях максималното, което може да се направи, е регистрация на нова Синя коалиция, без СДС, в която "Единство" като фракция да получат водещи места в няколко листи.

"Съединистите" от едната и другата партия към момента споделят общо виждане, че новата политическа формация ще се ръководи на принципа на съпредседателството, по модела на Синята коалиция, създадена на предходните парламентарни избори и съществуваща в момента в Народното събрание под ръководството на бившия лидер на СДС Мартин Димитров и лидера на ДСБ Иван Костов.

Според "Единство" обаче съпредседателите трябва да оглавяват нова партия, а според ДСБ – коалиция от няколко партии, фракции и движения, които пазят своята цялост.

"Изобщо не може да става дума за разпускане и създаване на друг субект, та нали ако ни няма нас какъвто и да е било субект няма да има представителство в Секционните избирателни комисии на следващите избори и изобщо няма да имаме идея какво се случва на вота", аргументираха тезата си за "здравото дясно ядро" от ДСБ.

"Ако преучредим десницата ще е добре, тъй като ще влязат нови лица, ще влязат и известни хора. Дори личности от НДСВ имат желание да се присъединят", твърдят приближени до Нейнски и Мартин Димитров.

ДСБ обаче са скептични в успеха на подобен партийно-личностен конгломерат. В ДСБ недоумяват защо писмото-призив на двамата бивши председатели на СДС е адресирано и до тяхната партия при положение, че решението за разрушаване на Синята коалиция бе взето сегашното ръководство на СДС начело с Емил Кабаиванов, а не от Иван Костов.

"Няма пречка да регистрираме Синята коалиция без СДС, а само с фракция от него и тогава няма никаква причина да преучредяваме, надграждаме и да реабилитираме хора от НДСВ", обясняват от ДСБ. Приближени до "Единство" смятат точно обратното – че новият председател на СДС ще направи всичко възможно, за да попречи на нова регистрация на Синята коалиция.

От ДСБ обясниха, че водят "плахи" преговори с Димитров и Нейнски, но следват собствената си програма. "Ако преговорите са успешни – добре, но ако не са, ние до края на годината трябва да сме готови с кандидатските си листи за парламентарния вот, така че ще ги съставим с тях или без тях", твърдят от централата на "Кърниградска".

Заместник-председателят на партията Радан Кънев твърди, че срещи и договорки с "Единство" засега няма.

"След писмото, което Мартин Димитров и Надежда Нейнски изпратиха до нас, продължение не се е случвало. Те ни призовават да си променим позицията, а позицията ни винаги е била за съществуване на Синя коалиция, така че нека се разберат с лидера на тяхната партия, която не желае съвместни действия с ДСБ", поясни Радан Кънев пред Mediapool.

По думите му, след категоричната позиция на карловския кмет и лидер на СДС за самостоятелно явяване на партията на изборите догодина, е важно а се чуе и мнението на "Единство", които призоваха в писмото си за съвместни действия в ДСБ.

"Мнението на Кабаиванов си е негово и не ме интересува", отговори пък бившият председател на СДС Мартин Димитров. Според него "дясното има нужда от силен сигнал за обединение", а до изборите трябва да се случи "процес на изтрезняване и в двете партии".

"Ще продължим с нашия добронамерен и възпитан натиск", допълни депутатът.

Независимо от публичните уверения на всяка от двете партии, че би могла самостоятелно да се справи с влизането в следващия парламент, неофициално представители и на СДС, и на ДСБ признават, че това са твърде рисковани прогнози. Освен управляващата партия ГЕРБ, която консолидира сериозна част от десния вот на предишните парламентарни избори, на хоризонта се задава и най-новата дясна надежда – партия Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, в която мигрираха и немалко познати лица от СДС и ДСБ.

Двете партии са обединени от най-новата заплаха, идваща от партията на Кунева и споделят обща неприязън и враждебност към този "фалшив" десен проект. Разделителната линия е по отношение на ГЕРБ. В началото на управленския мандат Синята коалиция подкрепяше правителството, макар и с резерви, като се обявяваше за негов коректив и таеше надежди един ден да споделят властта. По средата на мандата настъпи обрат, а в момента ДСБ е категорично срещу управлението на ГЕРБ и се обявява за негова опозиция, докато немалка част от представителите на СДС предпочитат конюнктурно да заиграват с ГЕРБ срещу постове и други "бонуси", най-вече в местната власт.

Нещо повече, ДСБ и част от СДС са убедени, че именно ГЕРБ стои зад разрушаването на Синята коалиция, тъй като по този начин партията на Бойко Борисов си разчиства десния терен, търсейки окончателно превземане на територията на "автентичната десница".

Въпреки всичко това и очевидния интерес на ДСБ и "Единство" от обединяване на усилията и съхраняване на избирателите и симпатизантите, които все повече оредяват, не виждайки перспектива в автентичния десен проект, "техническите" пречки пред единението засега надделяват.

Искат, но не могат или могат, но не искат?

Споделяне

Още по темата

Още от България