Ръководството на СДС каза "не" на идеите за дясно единство

Мартин Димитров: "Тези хора се държат като ликвидатори на СДС"

Емил Кабаиванов (в средата)

Националният съвет на СДС отказа да регистрира фракция "Единство" в СДС, съобщи след заседанието на съвета във вторник председателят на партията Емил Кабаиванов. Решението е взето с 12 гласа "за" и 64 гласа "против".

"СДС е единна формация и  създаването на такива фракции, особено които имат за цел не да разширяват влиянието на СДС, а да го принасят в жертва в някакви нови неясни политически субекти и коалиции, не работи в интерес на демокрацията и на СДС", каза Кабаиванов и добави, че е поет ясен и недвусмислен курс на самостоятелно развитие на СДС.

На 21 октомври бившите лидери на СДС Мартин Димитров (2008-2012) и Надежда Нейнски (2002-2005) обявиха създаването на национален съюз "Единство" в СДС, чиято основна цел е постигането на обединение на партиите от "автентичната" десница СДС и ДСБ в общ предизборен съюз, към който могат да се присъединят и други десни организации.

Уставът на СДС разрешава да има вътрешнопартийни течения, като за регистриране на национални съюзи са необходими подписите на поне 300 членове на партията от 30 общини. В "Единство" са се включили над 600 членове на СДС от 40 общински организации в 16 области от страната, но въпреки това Националният съвет на партията отказва да го признае.

Димитров и Нейнски изпратиха отворено писмо до членовете и ръководствата на СДС и ДСБ, с което ги призоваха да започнат преговори за обединението. "Разделението изправя дясно мислещите хора пред нелогичен избор. Ние вярваме, че само създаването на единна формация на традиционната десница ще я превърне в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и в бъдещото управление на страната", се казваше в писмото.

"Взехме едно политическо решение, с което дадохме ясен знак за развитието на СДС... Ако някой ми даде пример, че с фракционерство се прави единство, да ми го каже веднага ", заяви във вторник председателят на партията Емил Кабаиванов.

Той съобщи освен това, че Националният съвет е замразил съществуването на младежката организация (МСДС) и на женския съюз на СДС, които трябвало да направят нови избори за ръководства и след това ще бъдат възстановени.

Убеден съм, че след днешния ден СДС върви в правилната посока - единен, силен и в постоянен диалог с българските граждани, каза лидерът на партията.

Мартин Димитров: Това е ликвидация на СДС

Нейнски и Димитров са напуснали заседанието на Националния съвет веднага след решението за "Единство"."Тези хора се държат като ликвидатори на СДС", заяви по-късно пред "Дневник" Мартин Димитров, според когото стъпки към закриването на формацията са и замразяването на МСДС и женския съюз.

Димитров каза, че няма да напуска партията. "Търсим начини за спасение на СДС", отговори Димитров на въпроса дали ще се появи нова партия вдясно.

Надежда Нейнски също няма намерение да напуска. "Искаме да направим десен съюз", каза тя.

Според Кабаиванов със сигурност на парламентарните избори догодина партията ще се яви под марката СДС. В момента се водели преговори с други десни партии, които да влязат под тази шапка - БЗНС, Социалдемократите и Радикал-демократическата партия.

На председателите на парламентарни комисии от СДС им е наредено да напуснат

Освен това Националният съвет е решил след приемането на държавния бюджет да бъдат оттеглени председателите от СДС на постоянни комисии в Народното събрание.

Това е политическо решение. Задължихме тези депутати да подадат оставка като председатели, заяви Кабаиванов, без да обясни в какво по-точно се състои смисълът на това политическо решение. По думите му въпросните депутати ще останат да работят като редови членове в комисиите.

В момента двама представители на СДС са начело на парламентарни комисии - Йордан Бакалов на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и Мартин Димитров на икономическата комисия.

Димитров заяви, че решение за освобождаване на постовете в парламентарните комисииможе бъде взето единствено от парламентарната група на Синята коалиция.

"Отнемането на постове също е част от стратегията за ликвидация (на СДС – бел. ред.)", каза бившият председател на СДС.

Националният съвет на партията е решил СДС да не подкрепи държавния бюджет за 2013 г.. Членовете на Националния съвет задължиха народните представители от СДС да участват в дебатите, да защитят тази наша теза и да гласуват "против" бюджета за 2013 г., съобщи Емил Кабаиванов.

В отговор на репортерски въпрос Емил Кабаиванов посочи, че позицията на НС на СДС е Венета Марковска да се оттегли от Конституционния съд.

Позицията на СДС е, че проектът за газопровода "Южен поток" се договаря при пълна непрозрачност дори и от това правителство. Сините смятат, че той трябва да се съгласува с европейските институции, клаузата "транзитирай или плати" да е поне за 85 на сто от капацитета на газопровода, а цената за транзита на 1000 куб. м. газ на 100 км да не е по-малка от три щатски долара.

Споделяне

Още по темата

Още от България