Преговорите за областните пак зациклиха

Предпоследно разпределение на областите

Северозападен район

Видин – ДПС

Враца – БСП

Монтана – НДСВ

Югозападен район

София-град – БСП

София-област – ДПС

Перник – БСП

Кюстендил – НДСВ

Благоевград – БСП

Северен централен район

Русе – НДСВ

Плевен – БСП

Ловеч – ДПС

Габрово – НДСВ

Велико Търново – НДСВ

Южен Централен район

Пловдив – БСП

Пазарджик – БСП

Стара Загора – НДСВ

Хасково – БСП

Смолян – ДПС

Кърджали - БСП

Североизточен район

Варна – ДПС

Шумен – БСП

Добрич – БСП

Разград – НДСВ

Търговище – БСП

Силистра – БСП

Югоизточен район

Бургас – БСП (?)

Сливен – НДСВ (?)

Ямбол – ДПС (?)

Преговорите за разпределянето на областните управители между партиите в управляващата коалиция отново зациклиха, след като в четвъртък екипите на БСП, НДСВ и ДПС не продължиха с планираните срещи. Основният препъни камък отново е разпределението на шестте области, центрове на районите за планиране – София, Пловдив, Видин, Русе, Варна и Бургас. Там ще се създава администрацията, която ще отговаря за програмирането и планирането на средствата от Европейския съюз, които ще се разпределят на територията на целия район.

Европарите, които ще минават през администрацията на шестте области, са причина и за зациклянето в преговорите, и до голяма степен за протестите по места, смятат източници на Mediapool.

Договореното до момента, което НДСВ не приема, дава на БСП три от 6-те области – София, Пловдив и Бургас, ДПС получава две – Варна и Видин, а за жълтата партия остава един – Русе. Царистите държат на вариант 3:1:2, което да отразява реалното съотношение на силите в коалицията, призна бившият губернатор на София област Олимпи Кътев, а ДПС не отстъпва от вече договорените две области.

Ден след като протестите от различни региони срещу евентуалното назначаване по места на областни управители от ДПС започнаха да растат почти лавинообразно, БСП и движението на Доган ги омаловажиха, а НДСВ направи опит да ги използва като аргумент в преговорите за разпределяне на губернаторските постове в рамките на управляващата коалиция.

Запитан ще се съобрази ли с протестите при разпределянето на областните, премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев прехвърли проблема върху преговарящите от трите партии. “В крайна сметка трябва да се спазват правилата на демокрацията. Всяка политическа сила, която участва в коалицията, е извоювала подкрепа от българските избиратели и всички български избиратели имат равна тежест със своя глас”, заяви Станишев, защитавайки правото на ДПС също да излъчи губернатори.

Президентът Георги Първанов пък се дистанцира от проблема с протестите.

НДСВ се пробва да промени принципа на разпределение на губернаторите

Тактичното изказване на вицепремиера Даниел Вълчев, че коалиционните партньори ще успеят да намерят “Соломоновско” решение, така че и те да са доволни, и обществото да е спокойно, отчасти бе опровергано от колежката му депутатка Петя Гегова. Тя намекна, аргументирайки се с желанието на недоволните граждани, че всяка партия трябва да получи областта, която си е извоювала на парламентарните избори. При предишното правителство така беше с двама от тримата областни управители на ДПС – в Разград и в Силистра.

Този вариант дава възможност на НДСВ да претендира за областен управител в Пловдив, на който БСП държи и във Варна, обещан от социалистите на Доган.

Не може да се връща стария модел, защото така трите партии в коалицията няма да бъдат представени равномерно в цялата страна, твърдо опонира главният секретар на БСП Димитър Дъбов. Методът “дълги листи – различен областен” бе защитен и от депутатите на ДПС, с които социалистите предварително се договориха. Чрез него БСП осигурява свой областен управител в Кърджали, където Доган удържа поредната си победа с помощта и на метода Д’Онт. Така всъщност направи и НДСВ в миналия мандат – сложи свой областен в Кърджали и даде София град на Доган.

Областните управители – компенсация за системата Д’Онт

Днес Димитър Дъбов формулира и нов водещ принцип при разпределението на областните управители – там, където БСП е ощетена от системата Д’Онт, да има губернатор. Това означава, че социалистите държат непременно на свой областен управител в София град.

Зад принципните противоречия се крият интересите към администрацията в шестте области – центрове на плановите региони. Чиновниците в нея тепърва ще се обучават и всяка от политическите сили ще може да си изгради местна “банка кадри”, която да работи за усвояването на европарите.

“Хората по места подозират, че ДПС няма да работи за развитието на района, а ще обърне внимание на администрацията”, призна в четвъртък бившият регионален зам.-министър Петя Гегова. Колегата ѝ и бивш губернатор на София област Олимпи Кътев директно лансира идеята областните управители да се избират от местното население и отрече връзка с протестите в областта, в каквато се подозира.

“Някои хора си въобразяват, че областните управители раздават становища за различни европейски проекти, но това не е вярно,” опонира председателят на комисията по регионално развитие в парламента Ремзи Осман, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Вътрешният министър не знае кой инспирира протестите

Не знам кой инспирира протестите – това бе отговорът в четвъртък на вътрешния министър Румен Петков, по повод едновременното засипване на властта с петиции, подписки и декларации.

Протестната вълна тръгна миналата седмица от Варна, където днес ще се проведе протестен митинг и мълчаливо бдение. Местни организации на НДСВ, БСП, десните, ВМРО и Атака, както и различни граждански сдружения от София област, Смолян, Ловеч, Бургас и др. Вчера засипаха президента, премиера и председателя на парламента с протестни декларации. В Бургас, Ловеч, Русе, Добрич, Батак, Панагюрище, Брацигово и Пазарджик започнаха събирането на протестни подписки срещу назначаването на областен управител от ДПС в някой от тези региони.

И от тримата коалиционни партньори неофициално признаха, че освен еврорегионите, проблемът е с икономически силните зони и затова изобщо не е имало спорове при разделянето на изостаналата Северозападна България. За сметка на това най-ожесточената битка се води за Бургас. Освен център на планов район, това е и една от икономически най-силните зони, с най-големи ресурси и най-дълга плажна ивица.

Въпреки различията между коалиционните партньори и прекъсването на преговорите в четвъртък, Димитър Дъбов изрази надеждата до петък те да са приключили. По неофициална информация, главният преговарящ от НДСВ Пламен Панайотов си взел едноседмична отпуска и колегите му не се осмелявали да вземат важно решение без него. Друг от екипа на НДСВ – Антония Първанова, в четвъртък неочаквано се разболяла, след като в сряда участва в контактната група.

Буря в чаша вода

Това е просто буря в чаша вода и нищо друго. Така зам.председателят на парламента от ДПС Юнал Лютфи коментира увеличаващите се протести по места срещу евентуалното назначение на областни управители от ДПС. Според Лютфи няма реално обществено недоволство, а опит на отделни политически структури по места да инспирират такова.

Пред БНР Лютфи заяви, че протестите се инсинуират от централните ръководства на въвлечените по места партийни структури. В следващия момент той промени мнението си, запитан конкретно важи ли това и коалиционните партньори НДСВ и БСП, чиито структури по места също са сред протестиращите. “Никой не може да твърди такова нещо. Нямаме реални доказателства за това, лично аз не допускам такава сериозна некоректност още в началото на съвместното управление на държавата”, коментира Лютфи.

Той не отговори склонно ли е ДПС да се съобрази с местните настроения и определи като изкуствени причините за протестите.

Главният секретар на БСП Димитър Дъбов също заяви, че социалистите не драматизират ситуацията. По думите му, едва ли ще се стигне до ексцесии.

Дъбов изрази мнение, че протестите по места се инспирират отвън, без да уточни какво има предвид. “Нямам впечатление нашите структури да са реагирали остро. Естествено и нормално е да има някакви реакции, но не може една обувка да се обуе и на двата крака едновременно”, коментира още Димитър Дъбов.

ДПС търси обществено приемливи фигури за областни и плаши с отлагане на еврочленството

ДПС ще търси обществено приемливи фигури за областни управител, увери министърът на земеделието Нихат Кабил.

Надцакване между партньорите

От преговорните екипи в четвъртък разказваха и как ден по-рано БСП, НДСВ и ДПС се “надцаквали” за разпределението на областните. От НДСВ са поискали управлението на Бургас, Русе, Пловдив и Плевен. Последното било най-вече за да подразнят социалистите, тъй като това е регионът на зам.-председателя на партията и член на преговорния екип Румен Петков. На практика, с получаването на Плевен НДСВ би взела целия Северен централен район без Ловеч, който е договорен за ДПС.

Според запознати, БСП не са склонни да отстъпят от Пловдив и вероятно ще се търси решение за НДСВ с някоя от “морските” области – Варна, Бургас или Добрич. Антония Първанова от НДСВ е настояла за своя бивш регион Добрич. Друга част от НДСВ пък вече готвела за областен на Бургас бившия депутат Илчо Дуганов.

Още миналата седмица стана ясно, че Ахмед Доган смята да сложи етнически българи начело на полагащите му се 6 области според коалиционното споразумение между БСП, ДПС и НДСВ. За Варна например той бил подготвил Янко Станев, бивш шеф на СДС - Варна, изхвърлен от сините заради връзки с мафията, който на последните избори се пренасочил към ДПС. За София-област се готвел кметът на Своге Емил Иванов.

Колегата му по партия Йордан Цонев пък заяви, че протестите не застрашават етническия мир в България, но случващото се в момента може да препъне страната за Европейския съюз на прага на членството, защото нанася изключително сериозен удар върху имиджа ни на страна, толерантна към етническите различия в регион, изпълнен с етнически конфликти.

Запитан възможно ли е ДПС да направи компромиси, той категорично заяви, че след като коалиционното споразумение между трите партии дава шест областни управители на ДПС, то те ще бъдат назначени. Като компромис от страна на движението бе посочено съгласието му да не назначава губернатори в областите, където ДПС спечели най-много депутатски места.

Президентът се дистанцира от проблема

Президентът Георги Първанов, в чийто трети проучвателен мандат бе съставена сегашната тройна коалиция, в четвъртък се дистанцира от проблема. Държавният глава изрично настояваше партиите първо да подпишат коалиционно споразумение – което съдържаше и разпределението на областните – преди да връчи мандата за съставяне на правителство на ДПС.

Първанов, чиято канцелария вчера бе обсипана от протестни декларации заедно с канцелариите на премиера Станишев и шефа на парламента Пирински, изрази недоумение защо протестиращите занимават именно него с проблема. Недоумявам защо представители на БСП и НДСВ пишат на президента за назначаването на областните управители, а не до партийните си лидери, които могат да се произнесат по проблема, коментира при посещението си в морския град Бяла държавният глава. Първанов не коментира факта, че освен представители на политически сили от опозицията, недоволстват редица граждански, неправителствени организации и сдружения, които нямат партийни лидери.

Държавният глава посочи Станишев, Доган и Сакскобургготски като хората, подписали коалиционното споразумение, в което е фиксирано разпределението на областните и които трябва да се разберат по проблемите. Първанов заяви, че не се чувства обиден, че не е консултиран по тезата за областните управители и допълни, че няма официална информация за това в коя област кой точно ще бъде назначен за управител.

Президентът подчерта, че няма правомощия в това отношение и сравни областните управители със секретарите си, давайки примера, че когато ги назначава, не пита никого.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?