Премиерът се осланя на Доган да спре ДПС за вота на недоверие

Премиерът се осланя на Доган да спре ДПС за вота на недоверие

Ден след като БСП и ДПС обявиха, че ще внесат вот на недоверие към кабинета в първите дни на председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз, министър-председателят Бойко Борисов поиска почетният председател на ДПС Ахмед Доган да вразуми партията си.

Пред български журналисти в Брюксел премиерът призовава президентството, БСП и ДПС "да проявят за тези шест месеца малко разум“. „След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин", добави той.

"Разбирам, че не е приятно, завистта е голяма, но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи и в тяхно лице", призова Борисов.

Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото, както вървят, ясно е, че искат провал на председателството, коментира Борисов по повод бъдещия вот на недоверие, заявен от БСП и ДПС.

"Имаше избори, демократични, ясни, точни, със служебно правителство на президента Румен Радев тогава, изцяло доминирано от тях (БСП – бел.ред.) и ние ги победихме. На всеки шест месеца, като на някой не му харесва нещо, да правим избори? Вече алтернативата е ясна - ДПС и БСП. Колко ще изтраят, и то точно при председателството? Затова ли полагам този труд, не само за България, а и за Балканите да стане", попита той.

Министър-председателят отбеляза, че е положил големи усилия за предстоящата в София през май среща на ЕС за Западните Балкани и посочи, че е абсурд служебен премиер да води тези разговори.

"Искат действително да дръпнат държавата за тези шест месеца да се провали", каза той.

Според него датата на вота на недоверие през януари е умишлено подбрана: "Това ли е добронамерената, градивната опозиция, която искала ние да се представим добре в Европа? Умират да свалят всичко и да се сринем, това им е целта - и в руините да се опитват отново да крадат така, както беше през целия период Орешарски и подобни. Ще се съпротивляваме този път много".

Не е ясно защо Бойко Борисов се осланя на Доган, след като миналия месец ръководството на ДПС реши на заседание с участието на почетния си председател да "да води политика на демонтаж на коалицията с националистическите партии".

Премиерът категорично отрече да има критичен доклад на Фронтекс за нашата страна. Разликата между България и Гърция е изключителна при доброто опазване на границата, посочи той. Премиерът определи подобни твърдения като компромат срещу държавата.

Борисов съобщи, че има идея за среща на ЕС с участието на Турция по време на българското председателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България