mediapool.bg Ти си това, което четеш

Премиерът задължил собственика на “Брикел“ да не съкращава хора

15:11 | 09 май 2011 | 23 коментара

Ръководството на КНСБ е получило гаранции от премиера Бойко Борисов, че е задължил собственика на ТЕЦ "Брикел" (фирма на осъдения условно за укриване на данъци Христо Ковачки – бел. ред.) да няма съкращения на работници в централата, докато тя е затворена. Това съобщи в понеделник президентът на синдиката Пламен Димитров след среща на представители на КНСБ с министър-председателя в Министерския съвет.

Последните два работещи котела на предприятието бяха запечатани в началото на май след продължителна сага около дейността на предприятието, което няма сероочистващи инсталации и затова трябваше да бъде затворено още на 1 септември 2010 г., но заради липса на алтернативно отопление в Гълъбово бяха спрени само четири от котлите му. Опитите на държавата да принуди собственика да спазва българското и европейското законодателство миналата есен срещнаха протестите на работниците, които се опасяват, че ще останат без работа. Тогава Ковачки пое ангажимент да инвестира в инсталация за очистване на серните двуокиси, което да послужи за основание ТЕЦ-ът да бъде пуснат отново в експлоатация.

В края на март екоминистърът Нона Караджова съобщи, че собственикът на централата прави серочистка “самоделка“ , която обаче няма да се признае за изпълнение на екостандартите.

Според синдикатите изграждането на екосъоръжението ще трае около месец и половина и именно за това време са нужни дадените от премиера гаранции за запазване на работинте места на хората.

"2000 души трябва да е ясно в какво състояние са в този месец, месец и половина - в платен отпуск, в неплатен отпуск, във форма на вътрешна заетост по ремонти. Тук искаме собственикът и директорите естествено да направят възможно това да бъде публично и прозрачно“, каза Пламен Димитров. Той допълни, че синдикатите ще настояват за споразумение с ръководството за гарантиране правата на трудещите се в "Брикел".

На срещата в Борисов било решено още на 25 май под егидата на министър-председателя, вицепремиера и министъра на енергетиката с участието на двата синдиката, да има дебат за бъдещето на енергетиката.

Синдикатите отново са повдигнали въпрос и за мерките, които трябва да се предприемат от още четири горивни инсталации, които са в положението на “Брикел“ - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Република" и ТЕЦ "Сливен". И петте дружества са свързани с фирми на Ковачки.

В тези ТЕЦ-ове трябва да бъдат направени определени инвестиции и държавата трябва да натисне собствениците да направят това, за да не се стигне до състоянието, в което е изпаднала “Брикел”, коментира Димитров.

Още по темата
Още от Бизнес