Президентът привика Цацаров и службите, говорили си за избори и сигурност

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев привика в понеделник на "Дондуков" 2 главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Пламен Узунов и шефовете на специалните служби.

За провеждането на срещата изтече информация, въпреки че тя не беше обявена официално. След края ѝ пък участниците отказаха да говорят пред медиите.

След продължително умуване от президентството пуснаха лаконично съобщение от едно изречение, според което съвещанието е било "посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната".

Така медиите и обществото продължават да са в пълно неведение за това адекватно ли действат службите и от какъв характер са евентуалните заплахи, още повече, че в момента няма и парламент, който би могъл да поиска обяснения.

От друга страна проведени по този начин срещи, чиято цел и съдържание остават неизвестни, създават впечатлението за изкуствено подхранвано с предизборна цел напрежение по теми като актуалната напоследък намеса на Турция в българските избори.

Отношенията между България и Турция са обтегнати през последните седмици заради агитацията на турски представители в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. Турската страна очевидно не взе под внимание настояването на българските власти, изразени пред посланика им в София, че България счита тези прояви за опит за намеса във вътрешната ѝ политика.

В петък ДАНС съобщи, че наложила принудителни мерки срещу трима турски граждани. Двама са изгонени, а друг е обявен за нежелан. ДАНС съобщи, че това се наложило заради "създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията", без да съобщава повече подробонсти.

Главният прокурор Сотир Цацаров тогава обясни, че акцията е била съгласувана с държавното обвинение, а президентът Румен Радев коментира, че “намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима“.

В понеделник Си Ен Ен Тюрк съобщи, че е бил изгонен главният секретар на областната администрация в Одрин Ибрахим Тарандж и прогнозира, че са възможни усложнения в двустранните отношения.

Не е ясно дали Анкара е предприела ответни мерки след изгонването на нейни граждани от България.

На този фон представители на служебното правителство периодично убеждават, че няма кризисна ситуация и че са взети всички мерки да няма изборни нарушения.

"Правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство", каза вицепремиерът и военен министър Стефан Янев миналата седмица.

Преди това посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе повикан на разговор в МвнР, но само два дни след протеста на София Турция поиска България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, имайки предвид ограничаването на броя на секциите за гласуване на турска територия до 35.

Споделяне

Още по темата

Още от България