Приемът в училищата ще се намалява, за да се учи на една смяна

Сн. БГНЕС

Училищата в самостоятелни сгради да минат на едносменен режим, а приемът да се намали, за да не се налага учениците да учат на две смени. Това ще се опита да направи Министерството на образованието, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Мярката обаче е дългосрочна.

Тя първо ще се прилага в големите градове. Някои местни власти и училищни ръководства вече са пристъпили към едносменен режим на учене и за целта са намалили броя на приетите деца.

Ще се наложи обаче да се строят нови сгради. Вълчев даде за пример квартали на София, в които няма училища. Той посочи също, че нови здания ще са нужни и там, където две институции ползват една и съща сграда.
Изграждането на училища обаче трябва да се финансира от общините и не е ясно дали те ще имат възможност да отделят средства за това.

Образователното министерство ще търси и варианти за решаване на дългогодишния проблем с тежестта на ученическите раници. Вълчев обясни, че средната тежест на чантите е 7 кг - 2 кг от тях са учебници, а останалите тетрадки и учебни помагала. За намаляване на тежестта в краткосрочен план образователното министерство ще препоръча на училищата и детските градини да оптимизират броя на тетрадките и помагалата.

За следващата учебна година ще се търсят варианти за намаляване и на тежестта на учебниците като се отпечатват на по-лека хартия.

Дългосрочното решение би било да се купят шкафчета, в които всяко дете да може да оставя пособията си. За това ще се търсят бюджетни средства, но едва ли от догодина ще се намерят пари за купуването на толкова много шкафчета.

Ще се търсят и начини за реорганизиране на програмата на учениците така, че да се налага да носят минимален брой учебници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?