Присъствието на Ботев в учебниците не се подлага на съмнение, заявиха от КЗД

Присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците не се подлага под съмнение нито в решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), нито в изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование". Това се казва в съобщение на комисията в отговор на тиражираните слухове, че комисията прави препоръки за изваждането или редактирането на творчеството на Ботев от учебниците.

От комисията обясняват, че изследването е възложено през 2011 г. от КЗД и е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект "Равенството - Път към прогрес".

На базата на изследването деветчленният състав от предишния мандат на Комисията за защита от дискриминация се е произнесъл с решение, в което дава няколко препоръки на министъра на образованието, младежта и науката, но нито една от тях не е свързана с конкретен автор от учебниците.

Една от препоръките е да се синхронизира нормативната уредба на Министерството на образованието, регламентираща образователните програми и планове в съдържанието на учебниците и учебните помагала с нормите на закона чрез въвеждане на антидискриминационни критерии.

Друга препоръка е да извърши актуализиране на действащата нормативна уредба за оценка и одобряване на учебниците и учебните помагала чрез въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания, по отношение на съдържанието и графичния дизайн, с цел осигуряване и регламентиране на недискриминация и равенство.

Комисията дава и препоръка в състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебниците и учебните помагала, да бъдат включени експерти по защита от дискриминация.

Комисията препоръчва още осигуряване на превантивни дейности в сферата на образованието и предотвратяване на дискриминационните практики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?