"Приятнострашно” на Театър 199 победител в две категории

"Приятнострашно” на Театър 199 победител в две категории

Спектакълът на Театър 199 "Валентин Стойчев" "Приятнострашно" стана един от основните победители в 20-тата юбилейно издание на най-престижните български театрални награди "Аскеер", които бяха раздадени в Театъра на Българската армия в навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост и култура.

"Приятнострашно” с автор Яна Борисова спечели две от основнитенагради – за най-добро представление и за режисура – на Галин Стоев. И в двете категории основни конкуренти бяха две постановки на Народния театър "Иван Вазов" - "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, постановка Лили Абаджиева и "Козата или Коя е Силвия?" от Едуард Олби, постановка Явор Гърдев.

Режисьорът Крикор Азарян получи посмъртно почетен "Аскеер" за трите си постановки на Чехов - "Чайка" в театър "Българска армия", "Три сестри" в Младежкия театър "Николай Бинев" и  "Вишнева градина" в Народния театър "Иван Вазов".

Голямата  награда за цялостен принос в театъра "Аскеер-2010" пък получи актьорът Йосиф Сърчаджиев.

Писателят Георги Господинов стана носител на наградата за Съвременна българска драматургия с пиесата си "Апокалипсисът идва в 6 вечерта", поставена в началото на годината в Малък градски театър "Зад канала".

В категорията водеща мъжка роля победител е Деян Донков - за Лопахин в чеховата "Вишнева градина", поставена от Крикор Азарян, Народен театър "Иван Вазов".

Негови конкуренти бяха Михаил Билалов за  Мартин в "Козата, или коя е Силвия?" и Христо Бонин - за Мъжът в "Нирвана"  от Константин Илиев на Иван Добчев в Пазарджишкия театър.

За водеща женска роля с "Аскеер" бе удостоена Ангелина Славова за ролята на Олга в "NORDOST" от Торстен Бухщайнер, постановка на Василена Радева в Младежки театър "Николай Бинев". Другите номинации бяха за Виктория Колева - Мика в "Живите от мъртвата махала" от Петър  Анастасов на Николай Ламбрев-Михайловски в Пловдивския театър, и Радена Вълканова - Фани в "Приятнострашно".

Носител на наградата за изгряваща звезда стана Василена Радева за постановката си "NORDOST" в Младежки театър "Николай Бинев".

Филип Аврамов за ролята на Игор Томски в "Дама Пика", постановка Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала" получи наградата за поддържаща мъжка роля.

При актрисите тази награда спечели Невена Калудова за младата Фани и старата Фани в "Грозният" от Мариус фон Майенбург, поставена от Василена Радева в Театър "София".

За най-добра сценография бе отличен Васил Абаджиев за "Госпожица Юлия", за най-добри костюми - Елена Иванова за "Мизантроп" на Молиер под режисурата на Росица Обрешкова в Народния театър "Иван Вазов".

Носител на наградата за театрална музика е Асен Аврамов за две представления - "Нирвана" от Константин Илиев, постановка Иван Добчев, Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик и за "Дама Пика" в Малък градски театър "Зад канала".

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?