Прокуратурата отказа да образува дело срещу "Протестна мрежа"

Обивнителката Бецова сне всякакви съмнения около тяхното финансиране

Прокурор Боряна Бецова

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу членовете на "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, съобщи в сряда пресцентърът на държавното обвинение.

Проверката срещу тях започна през февруари т.г. по сигнала на издател на сайта ПИК Недялко Недялков, който всекидневно осъмва и замръква поне с една "бомба" срещу "Протестна мрежа". Както посочва прокуратурата, в сигнала са "изложени твърдения за възможни незаконосъобразни действия и престъпни деяния относно финансирането, приходите и разходите на лицата, членове на "Протестна мрежа“".

"На базата на заключенията на г-н Недялков и на изредени от него финансирания на фондации прокурор Боряна Бецова от СГП възложи проверка на ГД "Криминална полиция" срещу четиримата", се казва в съобщението.

Постановлението за отказ да се образува дело е на наблюдаващия прокурор Боряна Бецова, която водеше и проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала на "Протестна мрежа". Бецова отказа да образува досъдебно производство срещу двамата, а от постановлението ѝ личеше, че проверката е извършена изключително формално.

В случая с "Протестна мрежа" очевидно е вложено повече усърдие, а съобщението за отказа от дело е публикувано на сайта на прокуратурата, което се случва изключително рядко. За сравнение, постановлението за отказ да се образува дело срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева от същата прокурорка не бе публикувано.

Едно от възможните обяснения за това решение на прокуратурата е, че в постановлението за "Протестна мрежа" са описани точните суми по всички проекти, които са изпълнявали хората от "Протестна мрежа". Така те услужливо могат да се използват за целите на бъдещи "бомби" в изданията, гравитиращи около Делян Пеевски.

Подобна екзактност липсваше в постановлението за доходите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

"Не са установени задължения от страна на проверяваните лица, които е следвало да бъдат декларирани, и действия от тяхна страна, насочени към прикриване на тези задължения по някой от изрично изброените в закона начини", се казва в постановлението на прокурор Бецова за "Протестна мрежа".

Тя прави пълен анализ на приходите на четиримата от "Протестна мрежа". Без някаква очевидна причина в постановлението на Бецова пише, че са снемани обяснения от ръководството на медийна група "Икономедия" за техните проекти. От документа се разбира, че "Икономедия" е била подложена на пълна данъчна ревизия през 2014 година за периода 2007 до 2012 година и не са открити нарушения.

В постановлението на Бецова за шефката на "Нова българска медийна група" Ирена Кръстева не се споменаваше нищо за извършвана пълна данъчна ревизия на групировката за пет години назад, а се споделяше само информацията, че Кръстева си е платила данъците.

Четиримата активисти на гражданската група, които са автори на сигнали до прокуратата срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, бяха проверявани и от приходната агенция по искане на държавното обвинение, след като през ноември 2014 г. Недялко Недялков и главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов подадоха сигнала в прокуратурата с настояване да се направи проверка на доходите им. Това се случи в деня, в който "Протестна мрежа" участва в протест пред Съдебната палата срещу подправянето на инициалите "Д.П." на "10" в тефтерчето на Филип Златанов.

И досега няма обяснение защо прокуратурата въобще реши да започне настоящата проверка, която ангажира време, ресурси и усилия на икономическата полиция, на НАП и други служители. Интересен детайл е, че проверката на "Икономедия" (друга любима мишена на ПИК) бе мотивирана с това, че Николай Стайков от "Протестна мрежа" преди години е работил в едно от изданията на медийната група.

В крайна сметка настоящото постановление на прокурор Бецова снема всякакви съмнения за финансирането на гражданските активисти и "Икономедия". Ден след като се разбра, че "Протестна мрежа" ще бъде проверявана от същата прокурорка, която отказа да образува дело срещу Пеевски, френският посланик Ксавие дьо Кабан написа в Туитър: "Боряна Бецова каква ябълка е?", по аналогия с крилата му фраза за "гнилите ябълки" в българското правораздаване. Последва официален отговор на главния прокурор Сотир Цацаров: "Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения".

Споделяне

Още по темата

Още от България