В края на делото за неизгодни доставки на лекарства

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия здравен министър Божидар Нанев

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия здравен министър Божидар Нанев

Софийската градска прокуратура (СГП) поиска в петък от Софийския градски съд (СГС) да осъди на 5 години затвор бившия здравен министър от кабинета "Борисов" – Божидар Нанев, по обвинението, че е сключил неизгодни договори за доставка на на антивирусни препарати за лечение на свински грип.

Освен това СГП предлага на Нанев да бъде наложена и двегодишна забрана да заема публични или държавни постове.

За другата подсъдима – бившата главна счетоводителка в министерството Димитринка Николова, наблюдаващият обвинител Маргарита Немска пледира за двегодишна условна присъда с 5 години изпитателен срок, тъй като има чисто съдебно минало и здравословното ѝ състояние е тежко.

Двамата бяха привлечени към наказателна отговорност за сключени неизгодни договори с фармацевтичната компания "Рош България", от които, според прокуратурата, е била нанесена щета на бюджета за 2.5 млн. лева.

До разследването се стигна, след като се разбра, че от здравната служба на Великобритания са отправили по-евтина оферта. Това е и основното доказателство на държавното обвинение срещу Нанев.

Още тогава обаче юристи коментираха, че по закон здравното министерство може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти, каквито не е британската обществена здравна служба.

За да може да купи препаратите от британците, България трябваше да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и така да се забави доставката на медикаментите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?