Прокуратурата поиска екстрадицията на Таки от Дубай

Главният прокурор Борис Велчев е подписал в четвъртък искането за екстрадиция на заподозрения като лидер на наркобанда Христофорос Аманатидис-Таки от Дубай. Това съобщи говорителят на Велчев Стелиана Кожухарова.

 

По думите ѝ искането и материалите по делото, по което Таки е задочно обвинен заедно с Христо Вартерян-Исуса, който е в неизвестност от няколко години, вече е депозирано в правосъдното министерство, което трябва да ги препрати към властите в Обединените арабски емирства.

 

Таки бе задържан от Интерпол на 9 май два дни, след като официално бе обявен за издирване в цял свят от международната полицейска служба. Оттогава Аманатидис се намира в дубайски затвор, където изчаква пристигането на искането за екстрадиция от България и произнасянето по него на местните власти, уточни Кожухарова.

 

По думите ѝ, от ОАЕ са изпратили документите, удостоверяващи ареста на Таки в понеделник. Той бе неуспешно издирван от родните служби в продължение на няколко години, след като прокуратурата започна дело за организиране на мащабна банда за разпространение на наркотици и наказателни акции.

 

Производството бе разделено на две – срещу Таки и Исуса и срещу т. нар. наказателна бригада, състояща се според обвинението от Любомир Костадинов-Младежа, Цветан Миленов-Църи, Асен Китанов-Психото, Васил Бекиров, Владимир Иванов, Илия Илиев и Васил Христов. Делото срещу тях все още върви на първа инстанция при закрити врата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?