ГДБОП с нови сензационни оперативни данни:

Хамстера подготвял убийството и на съдия Владимира Янева

Както и при ареста си отпреди седмица, Антон Петров само бе "предупреден" и освободен

Антон Петров-Хамстера

Седмица, след като ГДБОП показно задържа и състави предупредителни протоколи на подсъдимия по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера и несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, защото подготвяли убийството на висш антимафиот, първият отново бе доведен в службата в петък, научи Mediapool.

 

Този път причина за импровизираната беседа на разследващите с Петров станала оперативна информация за негов конспиративен разговор, в който се обсъждал план за покушение срещу председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

 

Въпреки новите изключително тежки подозрения, които се "стовариха" върху Хамстера, той отново няма да бъде привлечен като обвиняем и за разлика от случая преди седмица, този път дори няма да престои и 24 часа в ареста. Вместо това антимафиотите са му съставили нов предупредителен протокол и са го освободили.

 

Самата Янева заяви по-късно в петък пред бТВ, че не е била уведомена за данните на ГДБОП, че Хамстера се кани да я убие. Добави, че въпреки тази оперативна информация, не се притеснява за живота си, тъй като никога не е гледала дела срещу Антон Петров и не вижда никакъв мотив той да желае смъртта ѝ.

 

"Беше получена информация, че е проведена среща, в която среща, след като е променена мярката на Алексей Петров, са коментирали и са уговаряли физическото ликвидиране на съдия Янева", коментира пред БНТ и шефът на службата Станимир Флоров, уточнявайки, че на съдебната шефка вече е назначена охрана.

По думите му "от анализа, който сме извършили ние и от получената оперативна информация, от източника, от който сме я получили, може да предположим, че информацията е доста сериозна и доста актуална".

През последните десетина дни, откакто изчезнаха осъдените на по 5 години затвор за сформиране на банда за рекет и изнудване "братя" Галеви, МВР получи повече сигнали за подготовката на тежки престъпления от сочени за знакови фигури в ъндърграунда, отколкото за няколко години назад.

 

Серията от ювелирни удари на органите на реда по организираната престъпност започна с дългоочаквания арест на задочно обвинения като наркобос Христофорос Аманатидис-Таки, който бе заключен от Интерпол в Дубай миналия четвъртък.

 

Същият ден антимафиоти задържаха Хамстера и Митьо Очите, като се появи противоречива неофициална информация от МВР, че двамата готвели покушение срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров или срещу неговия заместник Валентин Цоновски. Министър Цветан Цветанов обаче не я потвърди, уточнявайки лаконично, че ставало въпрос за началник в службата.

 

През тази седмица коефициентът на полезно действие на силовото ведомство не спадна и в деня на откриването на 34-ата среща на началниците на столичните полиции от Европа в София, то "разкри" нов заговор за убийство, този път на неизвестния бизнесмен Божин Божинов.

 

На следващия ден в сряда се оказа, че заловеният като поръчител черногорец, всъщност е сърбин, а заподозрените като негови съучастници трима арменци, нямали нищо общо със случая. Стана ясно и, че не ГДБОП е разкрила престъпния план, а наетият за килър ливанец разказал доброволно всичко на разследващите.

 

Часове по-късно МВР продължи да демонстрира последователната си безкомпромисна политика срещу криминалния контингент, арестувайки подсъдимия за пране на пари Евелин Банев-Брендо и осъдения в края на януари на 3 години затвор за валутно престъпление Петър Петров-Амигоса.

 

В четвъртък Цветанов изясни, че Банев бил обвинен в Швейцария за трафик на 10 тона кокаин и за пране на пари, но от прокуратурата заявиха, че нямат подобна информация, а просто искат налагането на постоянен арест на подсъдимия заради данни, получени в МВР, че Брендо се готвел да се укрие от правосъдието като Галеви.

 

По случая с Амигоса пък от прокуратуратурата уточниха, че всъщност той е бил заключен и приведен в Централния софийски затвор за изпълнение на присъдата си още на 9 май. Незнайно защо това обаче така и не било съобщено. Цветанов не пожела да коментира този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България