Прокуратурата се споразумя с Данови

Прокуратурата се споразумя с Данови

Варненският общински съветник Веселин Данов ще получи тригодишна присъда, ако в четвъртък съдът одобри споразумението му с прокуратурата. Синът му Христо се е договорил за една година затвор. При това положение двамата няма да участват в изборите за Народно събрание, тъй като наказанието влиза в сила веднага и те ще се водят осъдени.

Данов е признал вината си по четири престъпления – за образуване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици в периода септември 2004 г.- ноември 2006 г., за ръководене на въоръжена престъпна група през септември 2008 г., създадена за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност - склоняване към проституция и трафик на хора, и за това, че два пъти получил по 1000 лева, за които знаел, че са придобити от проституция, както и за изнудването на Николай Ив., извършено в съучастие със сина му Христо.

За всяко едно от престъпните деяния Веселин Данов е приел различни по размер наказания, както и това, че е готов да изтърпи най-тежкото от тях - три години лишаване от свобода. Ако вината на Данов бе доказана в съдебен процес предвиденото по закон наказание само по обвинението за създаване и ръководене на организирана престъпна група е от 3 до 10 години затвор.

За две престъпления е признал вината си и синът му Христо, участвал във въоръжената престъпна група през септември миналата година. Той е съгласен да изтърпи наказание и за изнудването, извършено в съучастие с баща му. Данов-младши се е споразумял с прокуратурата за една година лишаване от свобода.

Това на практика означава, че Христо Данов ще излезе на свобода през септември.

Преди два дни прокуратурата постигна споразумения с петима от групата на Данови, които би трябвало да се разминат с различни условни присъди.

Действията на варненската прокуратура по този случай са досущ като тези на колегите им в Бургас, които се споразумяха с бригадата на Димитър Желязков – Очите. Така призналия се за наркобос и момчетата му получиха по-ниски наказания от минималните предвидени по закон.

До момента съдът е одобрил седем споразумения между прокуратурата и участници в престъпната група.

Споделяне

Още по темата

Още от България