Прокуратурата сезирана за злоупотреби с обезщетенията заради труса в Перник

Сигнал за възможни злоупотреби с изразходването на средства, отпуснати на жителите на Перник след земетресението от 22 май, са подали общински съветници от града до главния прокурор Борис Велчев, спецпрокуратурата и окръжното обвинение в града. Това съобщи в четвъртък и.д. председателят на общинския съвет Пламен Борисов, цитиран от БТА.

 

В сигнала се посочва, че разследващите трябва да образуват досъдебни производства срещу виновни длъжностни лица, които да бъдат незабавно отстранени, за да не се пречи на делото. Преди седмица общинари от ГЕРБ поискаха оставката на кмета Росица Янакиева (БСП), тъй като според тях е изразходвала нерационално средствата за възстановяване на щетите след земетресението.

 

Тя пък реагира като заплаши управляващите да организира масов протест пред сградата на Министерския съвет, ако всички обещани средства не бъдат изплатени до септември. Янакиева е в конфликт с местната власт от няколко дни, след като бе обвинена, че е похарчила неправомерно милиони.

 

"Да се прави политика на гърба на перничани, да се прави политика на гърба на децата на Перник, защото обществените сгради са предимно тези, които ще приютят на 15 септември учениците и децата в детските градини, най-малкото е неморално", посочи тя.

По думите ѝ едва 1/3 от нужните пари за възстановяване на пострадалите от труса са отпуснати от държавата. Според Янакиева при разпределянето на средствата можело да има дребни грешки, "дали има нарушения и престъпления трябва да кажат компетентните институции".

Споделяне

Още по темата

Още от България