Прокуратурата ще прави внезапни проверки за строежи в Странджа

Прокуратурата ще прави внезапни проверки за строежи в Странджа

Всяка седмица до произнасянето на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за статута на природен парк „Странджа” ще се извършват изненадващи проверки за нерегламентираното продължаване на строителството в комплекса „Златна перла” край село Варвара. Това обяви във вторник ръководителят на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков. За окончателно решение на казуса се очаква магистратите да се съберат през октомври след съдебната ваканция.

Удовлетворявайки инвестиционните амбиции на фирма „Краш 2000”, насърчени и от кмета на Царево Петко Арнаудов, ВАС отмени статута на защитена територия на най-големия национален природен парк - Странджа, простиращ се на 1161 кв.км.

Фирмата, за която депутати предупредиха, че има връзки със сестрата на комунистическия функционер и член на Политбюро Огнян Дойнов - Анна Дойнова, вече е продала около 90 апартамента от бъдещия курорт "Златната перла”.

Проверките ще се извършват съвместно от полицията и окръжната прокуратура в Бургас. Решението на тричленния състав на ВАС по жалбата на фирмата и кмета, с което се анулира министерската заповед за обявяването на „Странджа” за защитена територия с мотивировката, че границите на парка не са определени достатъчно ясно,  предизвика шумен обществен отговор, довел до пълненето на полицейските арести с екозащитници.

Цоньо Цонев от ВАП обясни, че след решението на тричленния състав в „Златна перла” отново са били прекарани ток и вода и веднага били започнати подготвителни работи за строителство. С прокурорско постановление обаче обектът е запечатан. “Гарантираме, че няма да има строителни работи “, заяви той.

Миналата седмица председателя на ВАС Константин Пенчев демонстрира огорчение  от създадените обществени настроения срещу съда, за който се смята, че работи в полза на “мутрите и бетона” срещу природата и гражданите. За да не изневери на българските традиции Пенчев умело прехвърли топката в полето на изпълнителната и законодателната власти, обяснявайки, че не съдът, който може само да се произнася по законосъобразността на заповедите, решава кои територии да бъдат защитени. Според  него отговорността се прехвърля несправедливо върху съда. Той упрекна правителството и в частност екоминистерството, че не са свършили нищо през последната година.

За разлика от случая по южното Черноморие, в  Банско не е установено нарушаване границите на природен парк „Пирин” при кипящото строителство в зимния курорт. Там са издадени 10 заповеди за спиране на строежи и две за премахване на незаконно строителство. В повечето случаи инвеститорите са нарушавали заповедите за строеж. От ВАП очакват проверката по законността на бетонирането в Банско да приключи през ноември, тъй като тя обхваща тригодишен период назад и е твърде обширна.

Споделяне

Още по темата

Още от България