Тъй като собственикът на фабриката е обучавал повечето специалисти у нас

Прокуратурата ще привлече международни експерти по делото "Горни Лом"

"Имаме опит от предишните взривове – от прекратени дела. Друг опит смятате ли, че имаме?"

Прокуратурата ще привлече международни експерти по делото "Горни Лом"

Прокуратурата ще привлече международни експерти за разследването на експлозията в бившия завод "Миджур" в Горни Лом, обяви в петък главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет.

 

Основната причина е, че повечето български специалисти в областта на взривовете и тяхното обезвреждане са се обучавали и са получили лиценз за работа от Висшата школа по взривните работи към Минно-геоложкия университет, чийто ръководител е собственикът на завода Валери Митков.

 

От думите на Цацаров стана ясно още, че прокуратурата очевидно се съмнява в опита на българските експерти с оглед на неуспешните разследвания на предишните подобни взривове.

 

"Ние имаме опит от предишните взривове от прекратени дела. Друг опит смятате ли, че имаме? Не само липсата на опит го налага (анагажирането на чужди експерти – бел.ред.), налагат го много фактори, включително и до известна степен свързаност на част от експертите. Не говоря лична свързаност, а професионална свързаност със собственика на завода. Очевидно е, че не можем да назначим хора, които са обучавани от него или придобиването на правоспособността на които е зависела в крайна сметка и от неговите решения", обясни главният прокурор.

 

Освен това разследващите имат желание да привлекат по делото експерти от страни-членки на НАТО, тъй като в завода в Горни Лом се обезвреждаха предимно мини от чужбина. Цацаров не уточни от кои страни ще бъдат привлечени, тъй като все още се водят разговори. Добави единствено, че заедно с тях все пак ще работят и български военни специалисти.

 

"Аз си мисля, че обвинения трябва да се повдигнат тогава, когато има достатъчно доказателства. Само доказателствата, които са иззети до настоящия момент само в една насока – разрешения на "Видекс" АД от служба "КОС" при МВР. Само те са 16 000 листа. Това не означава, че ние ще се бавим, за да ги проучваме, но така или иначе нека стигнем един момент, в който можем съвсем обосновано да повдигнем обвинения", заяви Цацаров в отговор на въпрос дали Валери Митков ще бъде обвинен, заради редицата нарушения, открити в дейността на взривилия се завод.

 

По повод твърденията на собственика, че в случая става въпрос за саботаж, ръководителят на държавното обвинение повтори становището си, че няма никакви подобни данни, а категорично става въпрос за престъпна небрежност.

 

"Поставен бе въпросът директно за това дали в случая става дума за диверсионни действия, дали в случая става дума за терористичен акт. Когато капацитетът за преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, кого саботираш – собствената си безопасност и безопасността на хората, които работят там на три смени по 15 човека", добави Цацаров.

 

В момента Върховната административна прокуратура (ВАП) проверява Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

ВАП вече трябва да е получила информация за издадените разрешения, както и констатирани нарушения на физически лица и предприетите мерки спрямо тях – издадени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и резолюции за прекратяване на административно-наказателни производства.

При поредния взрив в бившия завод "Миджур" загинаха 15 души, а след трагедията стана ясно, че в него са били засичани различни нередности, но въпреки това той е продължавал работа през годините.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?