Прокуратурата възобновява разследването за смъртта на Ахмед Емин

Прокуратурата възобновява разследването за смъртта на Ахмед Емин

Софийската районна прокуратура е възобновила разследването за смъртта на началника на политическия кабинет на Ахмед Доган - Ахмед Емин. Това съобщи в сряда главният прокурор Борис Велчев.

Делото се отваря отново, защото от ДАНС е подадената нова информация, в която се споменават показанията на бармана от резиденцията на ДПС, известна като Боянските сараи на Доган. Според неофициална информация има разминаване между твърденията на бармана и телефонните разпечатки от помещението, в което Емин е чакал за среща с партийния си лидер.

Барманът е заявил, че е звъннал в кабинета на Емин и е научил, че той чакал среща с Доган. Такъв разговор обаче не е установен от разпечатките.

Районната прокуратура е получила указания да разпита още свидетели и да провери определен брой телефонни разговори.

Прозвъняването на бармана не е било установено при първото разследване и този факт ще се доуточнява. Новото разследване трябва да продължи до средата на август, но в прокуратурата не са оптимисти, че изходът му ще е различен от първото. То бе прекратено с отказ за образуване на дело за склоняване към самоубийство.

Ахмед Емин бе намерен мъртъв на 17 октомври 2008 г.

От Софийската градска прокуратура съобщиха още, че е приключило разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев за изчезването на документи на ДАНС от секретната секция на МС. Очаква се до десетина дни да му бъде повдигнато обвинение.

През август миналата година стана ясно, че от Министерския съвет са изчезнали 11 доклада на спецагенцията. Проверката е установила, че в 6 от тях не се е съдържала класифицирана информация.

Дори и делото срещу Станишев да завърши положително за прокуратура, той няма как да бъде осъден на нещо повече от глоба до 5000 лева.

От това разследване са отделени материалите за Алексей Петров, който, преди да попадне в ареста, като един "лоялен гражданин" предаде на премиера изтекъл в медиите доклад на ДАНС. От случая със Станишев са извадени и проверките за секретните документи на спецагенцията, намерени в басейна "Спартак".

Главният прокурор съобщи още, че обвинителят Пламен Георгиев ще се извини писмено на Софийския градски съд заради коментарите си след оправдателната присъда на бившия зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов.

"Убеден съм, че ще бъдат осъдени, ако делото се гледа безпристрастно", възкликна прокурорът. Тези му думи предизвикаха реакцията на съда, откъдето заявиха,че те са в разрез с професионалната етика и се правят внушения относно начина на формиране на вътрешната убеденост на председателя на съдебния състав, прочел присъдата.

Според главния прокурор подобни медийни коментари са недопустими. Затова Георгиев ще изпрати извиненията си на председателя на СГС Георги Колев. Главният прокурор заяви още, че това няма нищо общо с факта, че прокуратурата не е съгласна с оправдателната присъда на Мустафа и Маринов и ще я протестира.

Споделяне

Още по темата

Още от България