Путин може да се кандидатира за президент в качеството си на депутат

Путин може да се кандидатира за президент в качеството си на депутат

Възможно е Владимир Путин да участва в изборите за президент в качеството си на депутат, след като подаде оставка от поста държавен глава. Това пише в четвъртък в. “Независимая газета”, като се позовава на източници от руската държавна Дума и администрацията на президента. Според изданието така Путин ще може да заобиколи закона, който забранява кандидатирането на предсрочни избори на президент, който не е довършил мандата си.

Източниците твърдят, че конституционната забрана един човек да заема президентския пост повече от два мандата поред, по този начин ще може да бъде избегната, тъй като Путин ще участва в изборната кампания в качеството си на обикновен депутат.

Замисълът е прост. Краят на парламентарните избори е след началото на президентската предизборна кампания. Ако Путин вземе депутатски мандат, което означава да подаде оставка като президент, не могат да бъдат обявени предсрочни избори за президент, защото вече ще са насрочени редовните избори за държавен глава.

В този случай за Путин няма да действа специалната законова норма, която забранява кандидатирането на предсрочни избори на предсрочно подал оставката си президент, чието решение е довело до тази извънредна кампания. По този начин ще бъде избегната и конституционната забрана един човек да заема поста президент на Русия повече от два мандата поред, защото Путин ще участва в избирателната кампания като обикновен депутат.

“Президентът се колебае, макар в обкръжението му да смятат, че няма друга възможност да бъде запазен като лидер на нацията”, е пояснил източник от администрацията на Путин.

Според информатора, Путин може даже да не вземе депутатски мандат, а просто в средата на декември да спусне указ за оставката си. “Естествено, това няма да стане просто така, а след като “Единна Русия” удържи на изборите на 2 декември оглушителна победа и масовото народно движение помоли самия президент да остане”, уточнил събеседникът пред изданието.

По думите му фундаментът на руската всенародна молба вече се гради и ще приключи след като на 21 ноември на стадион “Лужники” движението “Привърженици на Единна Русия” се слее с движението “За Путин!”, което се председателства от адвокат Павел Астахов.

Начинът, по който Путин, притиснат от покъртителната молба, се съгласява с неистовото желание на народа, може да бъде режисиран като предизборния конгрес на “Единна Русия” от 1 ноември, когато държавният глава беше атакуван от тъкачки, доячки и академици. “Това може да бъде нагласено като спонтанно решение след пряко съветване с народните маси”, казва източникът.

Сходно предположение изказа и ръководителят на Руския съюз на производителите и предприемачите Александър Шохин. Той е потвърдил, че в закона за избора на президент има “прозорец”, който позволява на Путин да се кандидатира за трети мандат през март 2008 г. Той обаче направи уговорката, че “това очевидно няма да е в съответствие с духа на конституцията и може да бъде възприето от обществото като своеобразна злоупотреба с правото”.

Въпреки това Шохин не изключва възможността, ако след регистрацията на Путин в Централната избирателна комисия някои подаде съответната молба в Коституционния съд на Русия, съдиите да разтълкуват казуса не според буквата на закона и да отсъдят, че в конкретния случай няма нарушение на закона.

Според Шохин вариантът, при който Путин, в качеството си на генерален секретар на партия, получава мнозинство в Думата, което осигурява избирането на новия президент не е благоприятен: “Народът има смесени чувства към времена на КПСС”.

От друга страна той не вижда настоящия президент като премиер, заради евентуалните предсрочни избори за президент и парламент, предизвикани от вероятни поправки в руската конституция.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?