Радев: Не приемам премиерът да гради образ на спасител върху страх

Не съм против карантината, а срещу липсата на план за изход от нея, каза президентът

Радев: Не приемам премиерът да гради образ на спасител върху страх

Президентът Румен Радев обяви, че не приема премиерът да гради образ на спасител на нацията върху страха на хората  от коронавируса и постоянно сипаните думи за трупове и смърт от екраните на телевизорите. Той каза, че не е срещу въведените от правителството мерки срещу епидемията, макар да смята, че те могат да бъдат подобрени, а е против липсата на план на правителството за излизане от социално-икономическата криза.

В почти едночасово интервю за бТВ държавният глава коментира като "правосъдие от телевизора" и "прах в очите" уволнението на борда на Българската банка за развитие заради отпуснат на колекторска фирма заем. Каза, че прокуратурата трябва да се занимава с голямата корупция, а не с битовата престъпност, която е работа на МВР и която няма как да бъде преборена при повишаваща се безработица и гладни хора. Президентът се  възмути, че правителството изведнъж се е загрижило за възрастните хора, много от които гладуват с мизерните си  пенсии, и заяви, че те ще бъдат забравени веднага като мине пандемията.

Трябва да се инвестира в човешкия капитал, а не в инфраструктура, разкритикува Румен Радев приоритетите на ГЕРБ.

Не е време за сърдити пози

"Когато армията от безработни се множи всеки ден е неуместно да занимаваме хората с отношенията ни", отговори той на въпрос на зрител за ескалиралото напрежение между него и Бойко Борисов.  "Не е време за избухване и сърдити пози. В този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че не сме публика, от която се чакат във всеки момент аплодисменти", допълни той.

Президентът не смята, че двамата с Борисов са преминали границата в отношенията си и отбеляза, че всяка власт се нуждае от коректив. "Особено след като посред нощ е решено да има извънредно положение, няма парламент, съдебна власт и реален парламентарен контрол и критичността на масовото съзнание е намаляла от масовия страх", аргументира се той.

Всяване на паника и трупове от екрана

"Трябва ли в тази криза да се управлява с всяване на паника и с трупове от екрана?", попита държавният глава.

Според него спорът между него и Борисов е в главата на премиера. "Той излезе и попита: Какво искате? Радев, който казва да паднат ограниченията и всички да измрем, а аз ви пазя. Никога не съм искал падане на ограниченията, а как поетапно и безопасно да излизаме от това извънредно положение.", заяви Румен Радев

Той отново заяви виждането си, че трябват бързи безплатни тестове за Covid-19 и попита защо премиерът не се вслушва в тази препоръка на Световната здравна организация. "Не може да се борим с огъня с вързани очи. Изпуснахме момента за бързо тестване, защото бяхме неподготвени.  Ние не доставихме тестове", посочи държавният глава. Той отбеляза, че кабинетът дава огромни пари за самолети, за газопровод, а за тестове не иска да предостави средства.

"Трябва да се преобърне приоритетът на правителството и да не е за инфраструктура, а в човешкия капитал. Ако бяхме инвестирали в здравеопазване, социална система, щяхме да сме по-подготвени", допълни Радев.

Борисов неведнъж е посочвал, че пари за бързи тестове не се дават, защото според националният оперативен щаб, тези изследвания не са доказали своята ефективност.

"Категорично кабинетът взе правилни и навременни мерки за социална изолация и дистанция. Включването на промишлеността в изработването на защитни средства също е добре. Кабинетът разви дори хиперактивна информираност", коментира Радев създалото се обществено мнение, че критикува постоянно правителството за мерките.

"Премиерът е опитен и обигран политики и не хвърля думите си на вятъра, но не приемам да гради образ на спасител на гърба на страха, на думите за трупове", заяви още президентът.

Да поговорим за смърт

"Непрекъснато се говори за смърт. Искате ли да си поговорим малко за смърт, за смъртността в България? Като президент не искам да деля смъртта на починалите от коронавирус от тази на останалите. Около 2 хил. души умират от усложнения от грип зимата. 300 души на ден умира в страната – от какво? Няма ли да направим брифинг -  днес умряха толкова от коронавирус, от други болести, глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Сега ли се сетихме за възрастните? След кризата сигурно пак ще забравим за тях. Грижата за възрастните трябва да е неотменима задача на държавата – да се осигури достъпно здравеопазване, да не гладуват възрастните", коментира Радев

Той каза ,че не критикува карантината, но посочи, че в много държави с мерки срещу коронавируса парковете са освободени за индивидуален спорт и се действа управляемо, а у нас не е така.

"Самите управляващи казват, че е изключително важно доверието между институциите и хората и те трябва да усетят, че има държава. В момент, в който семействата са под психическо напрежение в изолация, това се пропуска. Имам обаждания от родители с деца с увреждания, с аутизъм, за които стоенето вкъщи вече е невъзможно. Колко време семейства с малки деца и възрастни могат да издържат в едно помещение да стоят. Да се каже: Добре, излизате в парка - по един, с дете. Нима на Витоша вирусите да са повече отколкото в един автобус. Но се опасявам да не стане така хората да омаловажат мерките, което е по-лошо", допълни Радев.

"В началото имаше празни улуци – нямаше хора и коли, сега е като преди кризата. Трябва да има управляемост на процеса на извънредно положение. Хаосът при излизане може да бъде много по-голям от този при въвеждането. Не казвам да излизаме, но да се мисли. САЩ влязоха след нас в кризата, а вече в държавата се работи за критерии за излизане", каза още той.

Другите ще са преди нас в изхода от кризата

"В момента в който излезем, поради факта, че закъсняваме с помощта за семействата, за малкия и среден бизнес, другите ще са преди нас и ще губим конкурентност и пак ще има масова емиграция към държавите, които излизат бързо. Някои се върнаха, но след това има опасност да загубим повече хора", предупреди държавният глава.

Той даде да се разбере, че не е доволен от това, че никой не е консултирал с него въвеждането на извънредното положение в страната, която бе обявено посред нощ и гласувано от парламента рано на следващия ден.

Вкарването на военни команди в диалога му с Борисов през медиите Радев обясни с това, че "самите народни представители приеха команди и допуснаха да бъдат управлявани с команди".

"Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов, това не е ли шашкане във всички посоки. По  команда се отказаха от заплати. Неведнъж българският парламент е действал по команда на премиера. Този стил не ми е присъщ. В извънредното положение има някои, които мечтаят за военно положение. Очаквам парламентът да е на висотата на своите функции на най-висш орган, а не да е придатък на изпълнителната власт. Надявам се все пак това да стане", каза още той.

Фарс и опорочаване с дарените по команда заплати

Президентът определи като политически фарс решението на парламента да се спрат заплатите на депутати, на премиера, министрите, заместниците и политическите им кабинети и те да отиват за дарения за справян ес коронакризата. "Това е доброволен жест, който се опорочи в българския парламент", смята Радев.

"Категорично с моята заплата мога да си позволя неща, които другите не могат. Затова си дарих цялата заплата за месец март на община Видин", обясни той дарението си.

Радев каза още, че трябва много изкъсо да се следи правителството за намерението му да тегли до 10 млрд. лв. държавен дълг. Според него могат да се разгърнат финансовите и инвестиционни възможности, каквито страната ни има. Апелира да се преразгледат инвестиционните проекти. "Досега показахме, че лесно може да се харчи изкуствен бюджетен излишък без никакви правила", допълни той, но обясни, че е пуснал актуализацията на бюджета, защото има спешна нужда от икономически мерки.

Прокуратурата да се насочи към голямата корупция, да остави битовата престъпност на МВР

"Не трябва да остават гладни хора. Безработицата ражда престъпност и трябва да се мисли как да се запази трудовата заетост", смята държавният глава и припомни, че от първия ден на епидемията апелира за баланс на социални, здравни и икономически мерки за борбата с коронавируса. "Битовата престъпност няма да бъде пречупена от прокуратурата. Това е работа на МВР, но ако не се реши проблемът с бедността, няма да бъде пречупена битовата престъпност. Прокуратурата да се насочи към голямата корупция", коментира той активността на главния прокурор в тази посока.

Относно текстовете в Закона за извънредното положение, включващи армията в битката с коронавируса, Радев отбеляза, че при необходимост тя ще участва, с логистични функции, защита на границата, блокиране на райони, химическа обработка. В конкретния случай обаче ѝ се вменява правомощие за употреба на сила, заради което и трябва консенсус, за да не се допускат злоупотреби.

По темата с уволнението на шефа на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и целия борд на финансовата институция, той каца, че тези действия нямат никакво значение, след като скандалният кредит вече е предоставен. "И това правосъдие от телевизора е прах в очите. Прокуратурата трябва да си каже думата. Проблемът ще спре до ниво борд, а тази банка вместо да помага на малките фирми, работи за едрия бизнес", отбеляза Радев.

Относно работата на Националния оперативен щаб, той посочи, че оценката за качествата на неговия ръководител ген. Венцислав Мутафчийски са а дали хората. Според него обаче щабът е в странната ситуация да е експертен, организационен и координационен орган, изпълняващ  каквото реши премиерът. Според него Закона за бедствията позволява създаването на кризисен щаб с икономисти и юристи, което е щяло да позволи на страната да излезе по-подготвена от кризата, а не принципът да е проба-грешка.

За подаването на ръка, държавната измяна и смиреността

"Никога не съм отказвал да подам ръка на Борисов, стига да ми бъде поискана и да не се правят други сметки", каза още президентът и обяви, че се чувства обединител на нацията, която обаче трябва да се обединява около ясни цели. Според него страната ни има шанс да използва инерцията от сегашната сплотеност заради кризата с коронивируса и за изхода от нея.

"Никога не съм извършвал държавна измяна", каза той в отговор на въпрос.

"Бил съм изправян пред редица опасности, знам как да се боря, знам как да се бия, но знам и как да бъда смирен", допълни Радев по повод великденските празници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?