Расистко заглавие в наш спортен вестник възмути правозащитници

Расистко заглавие в наш спортен вестник възмути правозащитници

Българският хелзинкски комитет (БХК) предупреди спортния всекидневник "7 дни спорт", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация, ако изданието не публикува извинение заради свое расистко заглавие в броя от сряда, 18 януари.

Повод за това стана статията на първа страница в броя на вестника със заглавие: "Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки."

"Това заглавие е абсурдно и расистко. Употребата на думата "чернилка" е недопустима за която и да е медия, и е в разрез с всякакви етични принципи, както и със Закона за защита от дискриминация. Насърчаването на нетолерантност и подбуждането на расизъм сред читателите е скандална и противозаконна практика", пише в становище шефът на БХК Красимир Кънев.

Заглавието на "7 дни спорт" предизвика истинска лавина от възмущение в социалните мрежи.

"Настояваме незабавно да промените заглавието на статията в онлайн изданието, както и да публикувате извинителна бележка в следващия печатен брой. Ако това не се случи, ще носите отговорност по закона пред Комисията за защита от дискриминация", пише още Кънев.

До късно вечерта на 19 януари, тоест 24 часа след публикацията заглавието не бе махнато от интернет-страницата на изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?