Разсекретени са договори на НЕК за изкупуване на ток

Разсекретени са договори на НЕК за изкупуване на ток

Договорите на “Националната електрическа компания“ (НЕК) за изкупуването на ток от 112 дружества в страната са разсекретени и публикувани на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), съобщиха от ведомството в петък. Това става по решение на обществения съвет към министъра на икономиката, което бе взето миналата седмица. В петък се състоя и второто заседание на публичния орган, в хода на което министърът на икономиката, енергетиката и туризмя Асен Василев съобщи, че обнародваните споразумения станали 192 броя..

 

Контрактите на НЕК с въглищните централи, производителите на енергия от възобновяеми източници, топлофикациите, произвеждащи ток заедно с топлинната енергия, с електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“, както и със свободните търговци. Сред обявените документи обаче липсва договор между НЕК и АЕЦ “Козлодуй“ за изкупуването на най-евтината произвеждана у нас електроенергия.

 

Най-общо в договорите са регламентирани механизмът на изкупуване на заявени количества електроенергия, начинът на измерване на обемите и цените, които обаче са изнесени в приложения, според решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

По време на първото си заседание миналия петък общественият енергиен съвет реши да бъде създадена работна група между представителите на ВЕИ-сектора, Електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества, която да предложи вариант за предаване на данни за текущо производство в реално време. Това според обществениците ще позволи по-доброто управление на енергийната система и ще намали рисковете пред нея.

 

На сегашното заседание бяха обсъдени общите условия в договорите между ЕРП-ата и потребителите, както и проблемите с въгледобива заради ограниченото производство на електричество и свързаната с това необходимост от намаляване на работата в мините.

 

Предвижда се също така да се направи юридически анализ за това дали членовете на ръководствата на държавните дружества в енергетиката заемат правомерно своите постове. Според резултатите от този анализ ще бъдат предприети и последващи кадрови решения в “Българския енергиен холдинг“, НЕК, АЕЦ “Козлодуй“ и другите държавни енергийни предприятия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес