Разширява се кучешкият приют в "Сеславци"

Снимка: БГНЕС

С икономисани пари от бюджета на столичното общинско предприятие "Екоравновесие", ще бъде разширен приютът за бездомни кучета в кв. "Сеславци", така че да може да приема още 50 улични животни. Това съобщи пред журналисти във вторник директорът на "Екоравновесие" Манол Нейков.

В същото време комисията по екология в Столичният общински съвет одобри промени в структурата на предприятието, с които се намалява административният му персонал за сметка на увеличение на ветеринарите, извършващи кастрациите, на гледачите на животните и приемащите сигнали за агресивни или болни животни. Това се налага заради строителството на три нови приюта, всеки с капацитет от 2 хил. животни. За първия – в "Горни Богров", вече има осем оферти за строителство.

До 20 дни външни площи на приюта в "Сеславци" ще бъдат преустроени в открити клетки, където ще бъдат настанявани кучетата, прибирани от паркове, детски градини и училищни дворове кучета, които няма да се връщат на обитаваните места. След като се изградят обаче новите приюти, в тях ще се настаняват цели глутници, а в "Сеславци" вече само ще се кастрират песовете.

Нейков отчете работата на "Екоравновесие" през юни. Според данните само за последните десет дни на месеца в общинското предприятие са постъпили сигнали за 53 изхвърлени новородени домашни кучета, но е трудно да се установят безотговорните собственици.

Общо 1076 сигнала за бездомни кучета са били получени през юни, а заловени са 521 кучета, като основната част са кастрирани и обработени в общинския приют в "Сеславци". Осиновени са били 22 улични животни, а две са били умъртвени по медицински причини. Върнатите по местозалавяне животни са 415.

За дейността си през първите шест месеца на годината са изразходвани 475 563 лв., като близо половината от средства са за храна и материали на приютите.

Споделяне

Още от България