РБ претендира за 5 поста в МС и запазване на Христо Иванов

Реформаторите ще поискат външното и вътрешното министерство, транспорта, земеделието и вицепремиер за електронното правителство

РБ претендира за 5 поста в МС и запазване на Христо Иванов

Претенциите на Реформаторския блок (РБ) за места в Министерския съвет ще отговарят относително на съотношението между ГЕРБ и блока в парламента, както настояха от партията на Бойко Борисов. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в понеделник след разговор с Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Той добави, че конкретни предложения ще има във вторник.

Кънев не назова имена, защото не би било коректно преди те да бъдат обсъдени с ГЕРБ. Той уточни, че в кабинета ще участват представители на всички политически партии от РБ и то представители, които са на отговорно ниво - председатели, заместник-председатели и организационни секретари.


"Противно на публикациите в медиите сме били скромни. Нека не коментираме, но вярвайте ми, че не са нито осем, нито девет, така че всички информации затова шест, осем, десет и т.н. са несъстоятелни и неверни, включително и имената, които са записвани, а просто действително въпросът за мнозинство и въпросът за политическата програма са много по-важни. Нали се сещате, че още преди седмици казах, че допуснахме грешка да обсъждаме имената преди програмата. Няма да я допуснем втори път. Коалиционно споразумение - след като уточним мнозинството, програмата и имената, ще подпишем, разбира се", заяви Радан Кънев.

Румяна Бъчварова каза, че няма да има изненади по отношение на обявено в структурата на бъдещия кабинет. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ше бъде разделено на 3 отделни министерства, а това на инвестиционното проектиране ще бъде закрито. Румяна Бъчварова каза също, че са доволни от темпа, с който напредват преговорите за бъдещото коалиционно управление.

"Обсъждахме как вървим оттук-нататък, за да можем да продължим с изготвяне на структурата със съвсем спокоен конструктивен тон. Засега сме удовлетворени от темпа на работа“, заяви Бъчварова, но не се ангажира със срок за финализиране на преговорите.

По неофициална информация на Mediapool, Реформаторите ще поискат пет министерства. Към момента обсъждани са желанията им за вътрешното, външното и правосъдното ведомства. Сред исканията им ще залегнат още транспорт и земеделие, както и възможен вицепремиер без портфейл, който да координира секторите държавна администрация и електронно правителство.

 

Шестте поста Реформаторите обаче броят като пет, тъй като най-вероятният претендент за правосъдното министерство е настоящият служебен министър Христо Иванов. "Той може да бъде гарант, че ще се случи реформата, защото имаме едни и същи идеи, но не може да ни се брои като квота, тъй като на практика не сме го излъчили ние. Просто ще защитим оставането му на поста", обясниха пред Mediapool от РБ.

Номинацията за вътрешен министър е на депутата от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, твърдят източниците на Mediapool. РБ са готови на разговори дали точно той да е министърът, но държат да поемат МВР, чийто служебен министър е Йордан Бакалов от СДС и се смята, че както повечето членове на служебния кабинет е получил някакво уверение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да остане на поста.

Спряганата още отпреди изборите кандидатура на лидера на ДБГ Меглена Кунева за външен министър най-вероятно ще бъде официализирана в офертата на РБ. ГЕРБ обаче не били склонни тя да поеме този ресор, тъй като смятали, че на поста трябва да остане служебният министър Даниел Митов, който също е от ДБГ. Затова било възможно на Кунева да бъде предложено да е вицепремиер по европейските въпроси, като засега не е ясно как ще реагира тя.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски е пожелал да е министър на транспорта.

Реформаторският блок настоява и за ключовото министерство на земеделието. Този ресор от царското правителство насам е под прекия или косвен контрол на ДПС, което има силни позиции във Фонд "Земеделие".

Реформаторският блок е склонен да направи отстъпки за номинациите на предложените министри, но не и за министерствата. "Бойко Борисов трябва да има последната дума за министрите, с които ще работи, но ние искаме да влияем в секторите, за които смятаме, че трябва да бъдат реформирани спешно", коментираха от РБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?