Реформаторският блок възмутен от платени материали на ГЕРБ срещу негови лидери

Найден Зеленогорски

Предизборният щаб на Реформаторския блок (РБ) изпрати писмо до Предизборния щаб на ГЕРБ "във връзка с тенденциозни платени материали в медиите" срещу лидери на РБ.

Реформаторите питат има ли решение на щаба на ГЕРБ за организиране на черен пиар срещу РБ и неговите лидери, включително и министри от коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ.

"Какви мерки е предприел щабът на ГЕРБ за гарантиране на добрия тон, в контекста на заявеното от председателя на щаба Цветан Цветанов, че партията ще заложи на позитивна кампания", питат от щаба на РБ.

Става дума за платен материал от 8 октомври в сайта dariknews.bg от пресконференция на напускащи членове на Гражданския съвет на РБ във Велико Търново, цитиран и от Mediapool. Те твърдят, че са разочаровани от липсата на лидерство в РБ и компромисите спрямо ГЕРБ, като в същото време призовават на местните избори да се подкрепи кандидат от общинската листа на ГЕРБ.

Реформаторският блок призовава всички партии, участващи в изборите, да заложат на идеи и програми, а не на предизборни интриги.

Часове по-късно пресцентърът на ГЕРБ разпространи позиция на шефа на предизборния си щаб Цветан Цветанов, който декларира, че партията не е организирала черен пиар нито срещу свои партньори във властта, нито срещу опонентите си.

 "Единственият тон, който структурите на ГЕРБ и аз като председател на Националния предизборен щаб на партията използваме, е позитивният и градивен тон", твърди той.

И докато щабовете на РБ и ГЕРБ си разменяха писма, пред бТВ депутатът от РБ Димитър Делчев нарече публикацията "клеветнически материал” и посочи, че целта му е била да злепостави блока. Реформаторите направили свое проучване, от което станало ясно, че текстът е платен от местната структура на ГЕРБ. "Ние не сме разследващи органи, може да се окаже, че не е така, но всички данни сочат това”, отбеляза Делчев.

В отговор по телефона се включи директорът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов и заяви, че "изнесената информация по никакъв начин не отговаря на истината”. По думите му нито централното ръководство, нито това на великотърновската организации не е финансирало материали срещу опоненти.

Той призова "да не се правят внушения, да не се цитират твърдения, които не са проверени”. Николов призна, че с Дарик е сключен договор за медийно партньорство, но конкретната публикация не влизала в него.

"Аз приемем отговора на господин Николов и искрено се надявам да е такъв. Може да е всичко, факт е, че нашите колеги са проверили, факт е, че не сме разследващ орган. За нас е важно да знаем, че тази кампания ще се води позитивно”, заяви Делчев.

Нито той, нито Николов обаче не дадоха да се разбере кой е платил публикацията, в която напоително се коментират ред политически и кадрови решения на РБ в региона.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?