Ройтерс: Европа посреща хладно "новите колеги" от изток

За хладно отношение от Европа към новите колеги от изток пише в обширен материал агенция Ройтерс, напомняйки за предстоящото от началото на 2014 г. отваряне на трудовия пазар на редица държави от ЕС за българи и румънци.

Германци, британци, датчани, австрийци и холандци имат съмнения във връзка с втората вълна на разширяване на изток на ЕС през 2007 г., която направи толкова бедни държави членове на блока, но при седемгодишно отлагане на достъпа им до трудовия пазар на някои страни, посочва Ройтерс със забележката, че тонът на породилия се дебат е различен в различните държави.

Агенцията изтъква съществуващите безпокойства, че въпросът с имиграцията допринася за популярността на популистки и крайно десни партии. Британският министър-председател Дейвид "Камерън, виждайки заплаха от антиимигрантската позиция на Британската партия на независимостта (БПН) на изборите за Европейски парламент през май догодина и на изборите през 2015 г. във Великобритания, сега иска да постави ограничения върху свободното движение и облагите в ЕС", се посочва в материала.

"Във Франция управляващите социалисти се безпокоят, че възможно подбиване на цената на труда от работниците от по-нископлатени държави може да даде тласък на крайнодесния Национален фронт на европейските избори", добавя агенцията.

Политиците в ЕС са разтревожени от ромите и възможни злоупотреби със социалната система, посочва още Ройтерс. Макар че Великобритания и Германия може да приветстват български и румънски професионалисти, които да запълнят недостига на кадри в болниците и бизнеса, те не желаят отговорността за бедните в тези държави и по-специално за ромите, пише в материала.

Правозащитни организации обаче смятат, че дебатът изважда наяве съществените предубеждения към ромите.

Румъния и България контрират усилията за ограничаване на "фундаменталния принцип на ЕС" за свобода на движение. Румънският премиер Виктор Понта се зарича да се заеме със злоупотребите на хора, които "отиват с мерцедеса си да прибират помощи", а българският премиер Пламен Орешарски е разгневен от това, което нарича британска "истерия", посочва още агенцията.

"Има обаче убедителни аргументи за румънците и българите да опитат късмета си във Великобритания или Германия, изместили ударените от криза Испания и Италия като предпочитани дестинации", продължава материалът. Ройтерс сравнява минималната заплата в тези държави, която е 800 леи в Румъния и 310 лева в България или "далеч по-малко от онова, което може да бъде получавано под вид на помощ във Великобритания и Германия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?