Росен Желязков поема новата агенция "Електронно управление"

Росен Желязков, сн: БГНЕС

Бившият главен секретар на Министерския съвет при предишното правителство на ГЕРБ Росен Желязков е избран за първи председател на новосъздадената държавната агенция "Електронно управление", съобщи правителствената информационна служба в сряда. Така половин година след като се отказа от поста председател на Комисията за защита на конкуренцията поради упреци за нагласен избор, Желязков, който е доверен кадър на премиера Бойко Борисов, оглави друга ключова структура.

Новата агенция беше създадена с приемането на Закона за електронното управление през лятото на 2016 г. Тя е на подчинение на Министерски съвет и отговаря за електронното правителство. Мандатът на председателя ѝ е 5-годишен.

Агенцията координира всички проекти за софтуер, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства, които ще получават финансиране и ще изготвя годишни отчети и планове за развитието на електронните ресурси на държавната и общинската администрация.

Кариерата на Желязков започва в Столична община по времето на кметуването на Стефан Софиянски, който го назначава за главен секретар. Бойко Борисов го остави на поста, след като стана кмет на София през 2005 г., а след това през 2009 г. го изтегли в Министерския съвет на същата позиция.

Висшият администратор можеше да остане незабелязан от публиката, ако през 2013 г. не бе гръмнала аферата с бюлетините в Костинброд, която според първоначалните твърдения на прокуратурата е била програмиран опит за манипулация на предсрочните парламентарни избори. Желязков се оказа единственият обвиняем по случая, защото като главен секретар на МС не е упражнил контрол върху бюлетините. Впоследствие всички обвинения спихнаха, както и самата "афера", а Росен Желязков бе напълно оневинен.

След като Борисов за втори път стана министър-председател през ноември 2014 г., назначи Желязков в политическия си кабинет като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление; организацията и координацията между компетентните органи на изпълнителната власт. Желязков участва и в стратегическото планиране и разработване на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление, осъществява координация на дейностите и мерките за въвеждане и развитие на електронно управление, е посочено в съобщението на правителството.

Той бе единствената номинация на ГЕРБ за председател на КЗК, но се оттегли с аргумента, че не иска да участва в "състезание със себе си" и след като премиерът Борисов настоя за това заради бойкота на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес