Руската прокуратура отрече за смени в следствието по делото "Политковская"

Руската прокуратура отрече за смени в следствието по делото "Политковская"

Генералната прокуратура на Русия опроверга информациите, появили се в руските медии във вторник, че е отстранен шефът на следствието по случая с убийството на журналистката Анна Политковская.

Руският вестник “Твоят ден” съобщи по-рано през деня, че по нареждане на генералния прокурор Юрий Чайка са били отстранени от делото главният следовател и още един експерт от екипа му. Причината била освобождаването на двама от 11-те задържани за престъплението поради липса на доказателства. Вчера Московският окръжен военен съд призна за незаконен ареста на подполковника от Федералната служба за сигурност ( ФСС) Павел Рягузов.

Началникът на управлението за разследване на особено важни дела Сергей Иванов е отстранен от длъжност и ще се захване със следователска работа по особено важни дела. На негово място за изпълняващ длъжността е назначен заместникът му Андрей Майоров. От ръководството на следствието е отстранен и Пьотр Гарибян, писа изданието, като същата информация разпространиха и "Интерфакс" и РИА Новости.

"Тези слухове нямат никакво реално основание", заяви прессекретарят на Генералната прокуратура Марина Гриднева. Тя подчерта, че всички следователи в екипа работят под напрегнат режим и пред това дело има добри перспективи.

От Генералната прокуратура съобщиха, че няма промяна в екипа на следователите, но на 29 август към групата, оглавявана от Гарибян, е зачислена още една бригада от управлението по разследването на особено важни дела. Отбелязва се, че всяка от групите провежда необходимите оперативно-следствени дейности, отработва своите направления в съответствие в плана на разследването по углавното дело.

Общ ръководител и координатор на дейностите а групите продължава да бъде началникът на управлението по разследването на особено важните дела впрокуратурата Сергей Иванов.

Политковская, известна като остър критик на президента Владимир Путин и действията на руските сили в Чечения, бе застреляна на 7 октомври 2006 г. до дома си на ул. “Лесная” в центъра на Москва. Още същия ден образуваното углавно дело беше взето под изключителен контрол от  Юрий Чайка.

От самото начало следствието проучваше като основна версия за убийството професионалната дейност на разследващата журналистка. Обаче през юни тази година оглавяващият следствената комисия при генералната прокуратура на Русия Александър Бастрикин призна в едно интервю, че делото се оказало много по-сложно, отколкото се смятало отначало. Ръководителят на ведомството заяви, че следователите са разглеждали шест възможни версии. При това по-рано министерството на външните работи решително опроверга всякакви предположения за “чеченска следа” в престъплението.

Анна Поликовская беше удостоена посмъртно с “Награда за свободата на пресата”, която ежегодно се присъжда от Националния клуб на печата на САЩ. Това беше обявено на 22 юни 2007 г. във Вашингтон. В изявлението на професионалната организация се казваше, че Политковская се награждава “заради нейните безстрашни репортажи за поведението на руските военни в Чечения”. Президентът на клуба Джери Зремски заяви по този повод: “Анна Политковская, която никога не позволяваше смъртните заплахи да пречат на забележителните ѝ репортажи за конфликта в Чечения, заслужава да се помни и почита заради мъжеството и отдадеността ѝ на журналистиката”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?