Руският президент очаква държавни фирми да изкупят Юкос

Изявление на руския президент Владимир Путин предизвика нови въпросителни за бъдещето на петролния гигант Юкос.

В петък Путин заяви, че държавните компании трябва да са в състояние да изкупят активите на Юкос, ако те бъдат предложени за продажба, предаде ББС. Едновременно с това руският президент посочи, че няма планове за национализация на Юкос.

"Правителството не се стреми да национализира Юкос, да я прибере", но на държавни организации ще бъде позволено да наддават за активите на петролната компания, ако те бъдат обявени за продажба. Изказването бе направено на Първия световен конгрес на информационните агенции каза Путин на пресконференция.

Държавната монополна компания Газпром, която е една от най-големите света производителки на природен газ, се смята за най-вероятен купувач на Юкос, ако се стигне до продажба на частната фирма.

Правителството предяви данъчни искове към Юкос в размер на 3.4 милиарда долара за 2000 г., като се очаква същите суми да бъдат поискани и за следващите години.

Настоящият конфликт на компанията с правителството се тълкува от повечето наблюдатели като наказание за бившия изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски, който против волята на Кремъл спонсорираше опозиционни партии.

Ходорковски бе арестуван през октомври м.г. и в момента срещу него се води съдебен процес по обвинения в измами и неплащане на данъци.

Руското правителство нае Dresdner Kleinwort Wasserstein да направи оценка на предприятието Юганскнефтегаз, което е собственост на Юкос и произвежда 60% от петрола.

Председателят на борда на Юкос Виктор Герашченко каза по-рано в петък, че компанията е решила да не обявява фалит и вместо това ще се опита да изплати данъчните си задължения.

Към този момент Юкос, чийто банкови сметки са замразени, е изплатила около 2 милиарда долара от дълговете си.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?