Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С кое сме били диктатори?! И ги оставих да се наговорят, ама е прекалено

Стенограма от среща в МС с екоактивисти по закона за горите

146 коментара
С кое сме били диктатори?! И ги оставих да се наговорят, ама е прекалено

Публикуваме обръщението на министър-председателя Бойко Борисов към екоактивисти по време на преговорите в МС по Закона за горите. Цялата стенограма може да прочетете тук, а откъсът е от изявлението на премиера след почивката:

Бойко Борисов: Министър Найденов ми каза какво сте говорили тук. Видяхте, че това, което ви предупредих, че ще се случи, то се случи. Добре че президентът беше бърз в издаването на вето, защото кой знае още какво щеше да се случи. Видяхте че покрай тези, които действително приемаме за чиста монета, че екологията и горите ги интересуват, дойдоха хора, които това най-малко ги интересува. Но това си е ваша работа, аз не ви се бъркам в нея.


След ветото на президента аз няма да дам на депутатите да гледат този закон до тогава, докато не дойдете с ясни предложения. Ще си подготвим нов закон за държавните предприятия, за да могат да работят държавните горски предприятия. Ходете на ски в Австрия, ходете където искате, нека там да инвестират, тук вие ще ми кажете откъде ще ви дойдат заплатите и пенсиите. Не искате да добиваме газ, не искате да имаме туризъм, аз толкова мога. Затворихме Белене, затворихме Бургас-Александруполис, нека тези, които ви казват, че ще се дигнат приходите, да кажат откъде ще ги вдигнат, като дойдат на власт. Да ни кажат точно – ще дойдат приходи от…., кое, да чуя и вие да чуете също така.

В политиката съм 12-13 години на различни постове. Върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката. Като се качите на Витоша все едно е Косово бомбардировката – съборени сгради, ако е тенекиено нещо, можеш да пиеш един чай, ако не – няма къде да седнеш и добър ден да ти кажат.


Щом така ви харесва, така да бъде. Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви! Освен здравомислещите хора, които считат, че не е лошо в България да има и зимен туризъм. Прекрасна природа, никой повече от тези, които инвестират в подобни сфери, не пазят дърветата от сеч. Двадесет години имаше поголовна сеч по горите и тези, които ги сякоха, сега са на ваша страна. Защо?! А ние направихме всичките рестриктивни мерки, за да запазим горите – малки, големи, средни.

България е държава, в която последните години, когато ние сме на власт, има прираст на горите, безспорен отчетен факт в Евростат. Затова, с цялото си уважение и разбиране към вас, и едните, които искате и вчера сте затваряли пътя, и другите, които затварят Орлов мост - това не е демокрация, защото има надлежен ред да се проведе митинг, примерно пред Министерския съвет, пред президентството, законът така е правен. Бях кмет, когато се прави, че за митингите можете да бъдете на най-видните места в града – Народното събрание, площада. Няма логика да се затваря път. Там могат да минават и хора, които не са на вашето мнение и вие им отнемате демократичното право да минават, и едните, и другите.

След всеки избори има загубили партии и една спечелила, която и да е тя. Следва ли другата да си изкара симпатизантите, които са повече от три хиляди души примерно да протестират. За нас са гласували милион, да ги изкараме да затворят пътищата, защото пък те не са съгласни с нашите политически опоненти!? Какво общо има екологията, горите с политически протест?! Нима не ви приех и не стоях тук колкото искахте в петък, за да се получат тези кървища и да се бият хора по Орлов мост вечерта. Не ви чува властта, не ви приема, няма демокрация, нямате чуваемост ли?! Кой налага да се говорят такива глупости? От сутрин до вечер всички телевизии, всички активисти са по екраните. По-голяма демокрация, аз не знам какво трябва да направите.


Кабинетът на министрите е и ваша кабинет втори път вече от момента, в който сте се обозначили, че искате да говорим.

Защо да си цапам партията и да давам възможност на олигарси, на агенти от Държавна сигурност, журналисти, които се изявяват за демократи?! Когато комунистите и тези, на които им дърпат конците и са убили дядо ми, на мен ми дадоха да работя само в пожарната? Кой от вас е притиснат от правителството в каквото и да било?! Няма такова нещо. Иво Инджев ще е водач на демократичните журналисти – агент от Държавна сигурност – откъде накъде?! Или, да не изброявам монополистите в "Каолин". Ако има някъде монопол, твърд монопол в България, това е производството на каолин, който пряко отива в цената на тока след това. Защото централите едно и три – американската AЕS го купува двойно по-скъпо, отколкото държавната Марица 2. Ще кажете, че това е хубаво, не е хубаво, защото след това ДКЕВР на базата на производствените разходи определя цената на тока и това е 20 години – кръгът "Агнешки главички”. Те ще ми бъдат демократите и ще кажат, че аз съм диктатор – стига с това вече, мълчах си, до тук ми дойде.

С кое сме били диктатори?! В кое, в едно нещо?! И ги оставих да се наговорят, ама е прекалено. Госпожа Кунева осем години беше министър, тогава ли се чуваше гласът на хората повече от сега?! Че това, че всеки ден даваме спортни зали, магистрали, мостове, пречиствателни станции и си строим държавата и е видно – погледнете. Искат да я направят като Гърция, да я направят, само че аз не искам да участвам в това.


Затова закон в парламента. Ако еколози, ако общини, ако инвеститори достигнете до разбиране, аз съм тук. Тогава мога да кажа на колегите в парламента – работете. Да ми наричат партия и мен лобистки тези, които 20 години ограбиха държавичката, ние не сме. Аз с моята приятелка се разделих преди пет години, не съм я чувал и не я виждам. Откъде накъде ще ми приказват глупости – снахите и децата на Политбюро. Мачкаха ме 25 години, сега пак през уж демократични процеси ще ни мачкат. На Политбюро няма да им се дам.


Всичко свързано с екологията приемам сто процента, връщат и спират. Всичко, свързано с политика – милиметър няма да им отстъпя, защото тези продадоха държавата, те направиха заменките на горите, те унищожиха и флората и фауната. Сега ние правим пречиствателните станции – във всяка река можеш да отидеш да ловиш риба. Сто милиона е на София пречиствателната станция, на Искър можеш да ловиш риба, а течеше синьо, червено, зелено по нея, помните ли, само преди пет години е това.


Затова най-честно ви казвам, абсолютно приемам всичко свързано с екологията. Природата наказва урбанизацията на света и ние трябва да я пазим като зеницата на окото си. Знаете че на "Хемус" заради щъркеловото гнездо ние спряхме строителството, докато не се измътят щъркелите. По Струма сме направили всякакви тунелчета, Кресненското дефиле ще струва един милиард евро, вместо 400, защото ще минем с три независими тунела, за да се съобразим със сто процента с екологията. Убедили сме Брюксел, подписано е, правим го. Едно дръвче не сме дали да се отсече. Откъде накъде ще ми ги наговорят тези работи!?

Това е моето решение. Ако ГЕРБ рече да прави нещо различно от това в парламента – без мен да го прави. В петък бях склонен на предложения. Когато видях, че бият хора и това, което даваха по телевизиите, вече ми стана ясно, че зад вашите най-светли намерения, изобщо не искам да ви обидя и ви приветствам и тази сграда я приемете за ваш офис по всяка тема, но аз закон няма да пусна да върви без ето тук да дойдете и до един да кажете – това е хубаво в този размер или в тази ситуация или по този начин е добре и за туризма и за региона… Както правихме магистралите и жп линията. Искаме да преместим блатните кокичета – хайде, Павлова, вземи ти, носи, да видят хората, че всеки корен. И там бяха пак ваши колеги, аз не бъркам. Направихме ли всичко, както искахте? Така искам да е и в този закон, ако има такъв закон. Като се каже Витоша, да се знае, че това е природен парк, че това е красота, че това е зеленина и ако искат скиори да отидат да карат ски, по какъв начин вие казвате може да се карат ски. Тогава казвам при тези условия аз съм съгласен. ГЕРБ, надявам се още да ме слуша, ако не ме слуша ще станем като всички други партии.


Нашето име се казва Граждани за европейско развитие на България. Под европейско развитие аз разбирам инфраструктура, екология, просперитет. На базата на това да идват повече туристи. Затова в археологията, вие сте близки с археолозите… Първо, много работна ръка. Вчера минах по "Струма” над 150-200 човека археолози работят там с лопатки, метлички, шпатулки, да сме сигурни. И ако отидете на "Струма” ще видите от двете страни вече са на чакъл, точно там е още трева, за да сме сигурни, че няма една българска ценност да бъде погубена от трактора.


Спрях, вече една година закъснение има на Шумен, но докато не се убедим, не я пускам, трябваше сега да стане – ще стане догодина, за да са сигурни археолозите. Същото беше за "Марица”, същото на "Тракия” преместихме, знаете. Сега правим четири метра огради, за да предпазим птичетата. Факт, нали? И точно на мен да ми се каже, че искам да лобирам за някой, въобще нямам нищо общо. Цеко Минев на световната купа ми даде една шапка, каквато раздадоха на всички хора там, които бяха на първенството. И като отидох на опашката на лифта имаше може би за два часа чакащи. Аз го попитах защо не направят още един лифт до него? Не дават. Сигурен съм, че ако вие отидете зимата, застанете на опашката или питате скиорите, те ще ви кажат какво мислят. Толкова години е чакал, ще изчакаме още една. Чуйте и мнението на тези хора.


Преценете колко дървета, ако ще се прави втори лифт, трябва да се насадят и да се направи. Но давайте възможност да се развива и туризма, защото безспорно приходите на държавата и работните места са факт в последните две години. По морето, виждате, събаряме, пари даваме да събаряме сгради, които бяха на дюните и ще продължим.


Аз във ваше лице съм виждал най-близките партньори и съратници в екологията. Нашата политика е такава. И съжалявам, че този разговор го водим след като има вето на президента, а не сме го направили още в парламента. И сега в сряда издавам на Министерския съвет една заповед – закон от нашата партия няма да излиза без да има отдолу подписано обществено обсъждане. Подписано предварително, не когато ми стане проблема и аз да отивам в парламента и да обяснявам – хора, искаме да променим само думичката, защото заради шистовия газ сме забранили и конвенционалния. Има ли някой против да добиваме газ в България конвенционален.


Реплики: Няма, разбира се.


Б. Борисов: Големите компании са си платили концесии. И онзи ден част от тези се възползваха, че понеже вкарваме и затова пратих Делян Добрев да обясни от трибуната, че става въпрос за конвенционалния газ. И аз мога веднага да заподозра, че са им платили заради това, че спрях Белене. Веднага мога да заподозра. Мога да заподозра веднага тези, на които спрях шистовия газ, че са платили за тези протести. Разбирате ли, ако човек почне да си говори ей така пет за шест, може да си изговори всичко, но не е истина и не е правилно и не трябва, защото защото ни гледат хората и отвън и от другите страни.

....

Б. Борисов: Закон няма да има, ако искайте си протестирайте колкото щете. Закон ще има, когато всичките дойдете заедно и кажете искаме да бъде направен по този начин

Тома Белев: Това не може да стане.

Б. Борисов: Ако ще да стане, аз имам чест и достойнство. Да излиза някакъв и да вика, че съм безчестник аз...

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

146 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #146

  децата срещу цоцата и боцата: http://forthenature.org/news/2446

 2. Анонимен
  #145

  144. Няма почивка шубето от Иван Костов. Толкова и си разбрал Ема какво казва.Важното е да се търси повод за ругатни по адрес на най-умния и успешен политик и хората,които го подкрепят.Къде е Костов,къде е Станишев?Какво общо имат?

 3. Анонимен
  #144

  Вашия Костов е от там - от ВИИ Карл Макс, Московски. Не е известно Костов да има нещо общо със Западния Свят отвъд Италия. Защо да е обидно? Маниакална доктрина на костоваците е, че все някой "плюел" Костов. Но, Командиря не се е оплаквал. Халюцинирате. emma опонира коментар 102 14:59 | 19.06.2012 102.Анонимен.Нещо да ти говори IVY LEAGUE UNIVERSITIES? Или представите ти за университети се изчерпват с Московския и Ленинградския? А с кого го сравнявам - нали се афишират настоящите за десни,естествено,ще го сравняваме с единственото дясно до сега у нас правителство,това на Иван Костов. Въпреки,че е обидно за Костов...

 4. emma
  #143
 5. Анонимен
  #142

  Нямам думи!Срам!Срам!Голям срам!Тиквата е такъв нещастник,че задмина учителя си Т.Живков.Жалко за нашите прекрасни млади хора.Сравнете ги с този т.н. министър-председател.За смях сме станали пред цяла Европа.Представете си как изглежда жалкия Борисов в очите на цивилизования свят.Алеко Константинов описвайки Бай Ганьо,дори не и подозирал,че един ден Бай Ганьо ще се издигне до поста министър-председател.Добре ,че не са живи Ботев,Левски,Раковски...

 6. Анонимен
  #141

  Ето го и знаменития договор между кмета на София Бойко Борисов и Витоша ски: http://pressclub.bg/society/20120617/news-105902

 7. Анонимен
  #140

  #60 -- не обиждай честните шизофреници !
  Боцето е обикновено глезено "на мама момчето" и "на тати милиционерчето".
  Ама доста много глезено!
  Цупи се, иска още парички, иска да го похвалят още веднъж и пак и пак.
  Не дава никой да му рече нещо накриво.
  Дига олелия ако нещо дребно не му е по кефа.
  Лъготи и прави мили очи, после предава всеки, който е имал глупостта да разчита на думата му.
  Сега предаде всички, които работиха за НЕГОВИТЕ промени в Закона за горите заради НЕГОВИТЕ проекти за Витоша, от

 8. Анонимен
  #139

  Кога го мачкаха Борисов от Политбюро- когато беше бодигард на Живков или когато е редом до Първанов, Жени Живкова и Червеняков да откриват паметник на Тодор Живков?

 9. Анонимен
  #138

  От последните стенограми се видя колко е бос в държавните дела и колко е неграмотен. Не знам, но може би поне конституцията трябваше да се напъне и прочете...между мачлетата, картите, разходките по земя и въздух из бащинията му . И това не сеща да направи. Е няма друг такъв мързел в държавата

 10. emma
  #137

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.